Тужна годишњица: Сјећање на бањалучкe звјездицe

У Бањој Луци је данас одата почаст невино страдалим бањалучким бебама. Прије 27 година, 22. маја 1992. године, у бањалучком породилишту, због недостатка кисеоника умрла је прва од 12 беба.

Тужном сјећању на бањалучке звјездице, које због воље свјетских моћника никада нису засијале, присуствовали су и положили вијенце мајке настрадалих беба, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, изасланици предсједника Републике Српске и предсједавајућег Предсједништва БиХ, делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, генерални конзул Републике Србије, те представници бројних организација и појединци.

Жељка Тубић једна од мајки, казала је да тог маја 1992. године мајке нису ни слутиле да су њихова тек рођена дјеца већ осуђена на смрт.

-Савјету безбједности сви смо били криви и, поред свих апела и молби, нису дозволили превоз тако потребног кисеоника у Клиничко болнички центар Бања Лука. Тада су починили злочин о коме се чуло у цијелом свијету. Данас након 27 година, уз сву тугу и бол, коју носимо у нашим срцима, ипак смо поносни на наше мале, али велике хероје који су својим страдањем исписали нове странице историје наше Крајине и РС. Поручујем свијету да се никада и нигдје не смије десити овакав злочин и да им страдање наших 12 звјездица буде опомена за све будуће поступке – рекла је Тубићева у свом обраћању.

Прије полагања вијенаца, на Новом гробљу служен је парастос и положено цвијеће поводом обиљежавања 27 година од страдања 12 беба у Клиничком центру због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен овој здравственој установи копном због ратних дјестава, а ни ваздушним путем јер је на снази била забрана Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је, након овог трагичног догађаја, пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.