Три школе и вртић кандидовани за „утопљавање“ објеката

Градоначелник Игор Радојичић и министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Сребренка Голић, разговарали су данас о реализацији низа капиталних пројеката на подручју Бања Луке, у вези са овим ресором.

Након састанка, Радојичић је изјавио да је Бања Лука посебно заинтересована за поједностављења процедура у вези са просторно-планском документацијом и издавањем дозвола у области уређења простора и грађења.

– Бања Лука се већ припрема да буде пилот-општина у процесу издавања електронске грађевинске дозволе. Први корак ка том циљу је увођење једношалтерског система издавања дозвола што смо ми учинили прије годину дана – навео је Радојичић.

Он је додао да је са министарком Голић, поред овог питања, разговарано и о наставку градње великог водоводног система „Црно врело“, легализацији бесправно изграђених објеката, енергетској ефикасности, као и провођењу Закона о уређењу простора и грађењу, Закона о комуналним дјелатностима и Закона о одржавању зграда.

Према његовим ријечима, Град Бања Лука тренутно проводи и планира неколико великих пројеката, на чијој се реализацији сарађује са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

– Поред „Црног врела“, са овим ресором сарађујемо и у реализацији наставка изградње Источног транзита, градње кружног тока на Лаушу, планиране градње мостова у Српским топлицама и Доцу, али и нове саобраћајнице која би попречно требало да повеже Паприковац и Лауш – рекао је Радојичић.

Он је најавио и да ће Бања Лука код овог ресора кадидовати три школе и један вртић за пројекте енергетске ефикасности, у оквиру којих се врше „утопљавања“ ових објеката.

Министарка Голић истакла је да је један од њихових стратешких циљева увођење електронске грађевинске дозволе.

– За провођење овог пројекта, потребан нам је софтвер за издавање дозвола и прибављање потребне документације електронским путем. Свјетска банка нам је одобрила бесповратна средства и они проводе процедуре у вези са куповином софтвера– казала је Голићева.

Она је додала да те активности подразумијевају промјену Закона о уређењу простора и грађењу, као и још 17 закона и подзаконских аката