Сјећање на бањалучке звјездице

Полагањем вијенаца на спомен-обиљежје „Живот“ у центру града, данас је одата почаст невино страдалим бањаучким бебама. Прије 26 година, 22. маја 1992. године, у бањалучком породилишту, због недостатка кисеоника умрла је прва од 12 беба.

Тужном сјећању на бањалучкe звјездицe, које због воље свјетских моћника никада нису засијале, присуствовали су и положили вијенце мајке настрадалих беба, те највиши званичници Републике Српске – предсједник РС Милорад Додик, делегацијe Владе Републике Српске као и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић, те представници бројних организација. У име Града Бања Лука вијенце су положили предсједник Скупштине Зоран Талић и замјеник градоначелника Срђан Амиџић.

-Моћници тога времена, чинећи овај злочин, кренули су спиралом многих који су се десили тих година и који се данас дешавају. Матрица је скоро иста. Дјеца негдје у свијету и данас, тек рођена, страдају само зато што се на глобалном нивоу воде битке – рекао је предсједник Милорад Додик.

Он је подсјетио на ријечи покојног партијарха Павла „када умре дијете, умре читав свијет“. Колико је свијетова умрло само овдје и да ли је могуће обновити свијет и повјерење и да ли је могуће опраштати, запитао са предсједник Додик.

Мајке беба нису ни слутиле да су, тек рођене, унапријед осуђене од стране моћника који су знали какав злочин чине.

-Тако мале и беспомоћне уградиле су своје животе у темеље Републике Српске- казала је Жељка Тубић једна од мајки.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић поводом обиљежавање овог дана је истакао како историју не смијемо заборављати.

-Породице су најважније. Ово је њихов дан боли и наше је да то поштујемо. Нова покољења не смију да забораве страдања 12 беба и то је један од наших главних задатака- казао је он.