Субвенцију за побољшање квалитета земљишта добила 142 пољопривредника

Субвенције за побољшање квалитета земљишта добила су 142 пољопривредника са подручја Бање Луке, за шта је издвојено укупно 345.409 КМ.

На јавни позив, који је провео Центар за развој пољопривреде и села, пристигло је 145 пријава, које је комисија бодовала у складу са правилником, а руководећи се критеријумима о утврђивању услова за избор најповољнијих пројеката у пољопривреди.

-Одобрена средства за субвенције прикупљена се од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и додијељена су корисницима из 24 сеоске мјесне заједнице. До краја прошле седмице, потписани су и уговори са свим корисницима субвенција – казали су из центра.

Према њиховим подацима од укупног броја одобрених субвенција – 109 пољопривредника добило је новчану подршку за оспособљавање и уређење деградираног земљишта, затим 29 за поправку и побољшање плодности земљишта и четири кандидата за мелиорацију земљишта слабијег квалитета.

Како су истакли, основни циљеви додјеле ових средстава су унапређење и јачање пољопривредног сектора, стварања тржишно оријентисаних произвођача, јачања њихове конкурентности и смањења стопе незапослености кроз оспособљавање, уређење и побољшање квалитета пољопривредних земљишта.

-Дакле, подржани су пројекти чијом реализацијом се стварају услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу. Максимална средства која су могли остварити апликанти утврђују су у висини 60 одсто од  вриједности пројекта, а не могу бити већа од 6.000 КМ по пројекту. Минимална површина пољопривредног земљишта која се мора обухватити овим мјерама је један хектар, а максимална површина пољопривредног земљишта које се могло пријавити износи пет хектара – закључили су из Центра за развој пољопривреде и села.