Стратешки документ пред усвајањем: Постављени правци за раст културне сцене

Уколико приједлог Стратегије развоја културе добије „зелено свјетло“ на сједници Скупштине Града 26. јуна, Бања Лука ће бити први град у РС и БиХ који има овај стратешки документ и њиме трасира правце развоја културе за наредни десетогодишњи период у граду.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић казао је да је Стартегија развоја културе дио ширег плана и веће активности у вези са припремом кандидатуре Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

 Одржано и више састанака са стручном јавношћу

Одржано и више састанака са стручном јавношћу

-Сви градови који намјеравају да се кандидују имају обавезу да утврде стартешке правце развоја и нама је припрема кандидатуре за Европску престоницу културе 2024. године добро дошла да се по први пут фокусирамо на припрему градске стартегије културе – нагласио је Радојичић.

Он је казао да је Град Бања Лука прије више од годину дана донио одлуку да ће учествовати у кандидатури за титулу Европске престонице.

-Послије тога, формиран је и тим младих амбициозних људи, који су из области културе и који су потпуно слободно и нептерећно било кавким политичким темама радили на припреми стратегије – рекао је градоначелник Бање Луке.

Он је додао да је Нацрт овог документа подржала Скупштина Града, те да је био на јавној и стручној расправи.

Одржано је више скупова на којима се дебатовало о нацрту и прије његовог доношења и са малим измјенама, сада се приједлог Стратегије развоја културе налази пред дефинитивним усвајањем.

-Мислим да је ријеч о доста иновативном и свјежем документу, који трасира правце и фокусе, који говори о инфраструктури, о објектима и просторима за културу, који говори о фокусима у смислу манифестација, догађаја и политика. Независно од тога како да заврши кандидатура за Европску престоницу културе, овај документ граду може да пружи заиста оптималну трасу за наредни десетогодишњи период за раст културне сцене – закључио је градоначелник Радојичић.

Тим за припрему апликације „Бања Лука 2024”, који је урадио стратегију, обавио је обиман посао како би се дошло до што квалитетнијег документа.

-Ова Стратегија, поред тога што испуњава један од три услова за учешће на пројекту ”Европска престоница културе”, кроз постављених шест циљева, до којих се дошло у разговорима са умјетницима, стручњацима и представницима институција, који су трајали скоро годину дана, настоји уредити културну сцену града генерално, јачањем капацитета, постављањем система, али и увођењем одређених измјена које за циљ имају попуњавање празнина насталих у дугогодишњем непостојању јасног планирања – рекли су из Тима „Бања Лука 2024“.

Како су нагласили, у посљедње вријеме, културни сектор се обично дефинише на такав начин да укључује умјетност, насљеђе и културне и креативне индустрије.

-Овим документом су тако сва три важна аспекта културе овдје представљена, с тим што се ишло и мало шире, у културу живљења, па се поједини посебни циљеви баве природним насљеђем, звучним и визуелним загађењем, институцијом конкурса, идентитетом града и слично. Остала три циља – Транспарентна и партиципативна културна политика, Развијена инфраструктурна мрежа за културу и умјетност и Културе у дијалогу – су ту како би даље ојачале и генерисале здраво, погодно окружење за културу и умјетности, за њихов развој и просперитет. Оне првенствено укључују промјене у законској регулативи и опорезивању, менаџменту Града и културној политици, образовању, развоју публике, новим моделима партиципације и развоја креативности, инфраструктури, културној разноликости, инклузији, сарадњи и присутности на међународној сцени – појаснили су из Тима.

Оно што прати овај стратешки документ – јесте и увећање средстава за културу града, које би омогућило квалитетније испуњавање циљева зацртаних овом стратегијом.

-Наравно, ријеч је о периоду од дест година гдје су постављене оквирне смјернице али је значајно напоменути да ће за сваку годину бити израђен акциони план, у којем ће бити детаљније приказане активности, рокови и носиоци – закључили су из Тима „Бања Лука 2024“.