Стратегија у примјени: Одабрано 25 најбољих пројеката у култури

Град Бања Лука ће суфинансирати 25 пројеката из области културног и умјетничког стваралаштва, наведено је у прелиминарној ранг-листи, која је данас објављена.

Укупна вриједност предложених пројеката за суфинансирање је 155.000 КМ, а појединчани износи се крећу од 1.000 до 15.000 КМ.

Између осталог, подршку Града добило је удружење „АЕОН“ за пројекат „Авантуре Трбе и Дугог“, затим КУД „Пискавица“ за модну колекцију „Козара етно фјужн“, УГ „Градско позориште Јазавац“ за тинејџерски дугометражни играни филм чланова њиховог студија, те Друштво археолога РС за пројекат „Примјена савремене методологије у археологији (примјер локалитет Кастел Бања Лука)“.

Овај конкурс једна је од новина из Стратегије развоја културе на подручју Града, коју је Бања Лука, као прва и за сада једина локална зајадница у БиХ, усвојила половином ове године. Управо на основу ове стратегије, која је израђена у оквиру кандидатуре Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године, по први пут су пројекте из области културе бирали сами умјетници, односно стручна комисија у чијем су раду учествовали неки од најпознатијих бањалучких културних радника.

Иначе, на јавни конкурс за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва за 2018. годину укупно је стигао 41 пројектни приједлог, бодована су 32, а 25 је испунило довољан број бодова за суфинансирање.

Коначна ранг – листа биће донесена по истеку осам дана од дана објављивања прелиминарне ранг – листе, уколико не буде приговора. Сви приговори се подносе градоначелнику путем Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

Комплетну ранг листу можете погледати овдје.