Смањити ризик од поплава: Цивилна заштита проширује канале у поткозарским селима

Инжењеријске екипе градске Цивилне заштите данас су започеле прочишћавање и ширењe канала бујичних и оборинских вода на подручју Горње Пискавице, сa циљем превенције у случају јачих падавина и евентуалних поплава.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас обишао радове, указао је да се ове активности плански спроводе већ двије године и да ће бити настављене и у предстојећим данима како би се, у што већој мјери, отклонио или умањио ризик од поплава.

  • Путем Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, плански радимо на критичним тачкама које се углавном налазе на сеоском подручју. Углавном је ријеч о бујичним и оборинским водама које задају највише проблема. Акција је почела у Горњој Пискавици и у наредне три седмице спровешћемо је у поткозарским селима: Мишин хан, Верићи, Пискавица и Поткозарје, гдје ћемо прочистити око 4,5 км канала, пропуста и одвода – нагласио је Радојичић и подсјетио да је Град, још прошле године, набавио сопствену грађевинску механизацију како би се увијек могло правовремено реаговати, а поготово кад је ријеч о превенцији од поплава.

Он је указао да су, захваљући оваквом приступу, у мају ове године кад је подручје Бање Луке погодила велика количина падавина, избјегнуте веће штете од поплава.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, Младен Ћућун, прецизирао је да данас на терену раде двије грађевинске машине које ће радити на прочишћавању и ширењу канала.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Горња Пискавица, Горан Кнежевић, казао је да су од Града тражили да се спроведе акција чишћења канала, пошто је у протеклом периоду било доста проблема са зачепљењем, усљед чега је долазило до заплављивања дворишта и локалних саобраћајница. Он је нагласио да је за становништво овог краја чишћење канала од великог значаја, поготово што се посао ради на вријеме, прије јесени и већих падавина.