Свечано отворено сјеверно крило и централни блок УКЦ-а РС

У Бањој Луци је свечано отворено новоизграђено сјеверно крило и реконструисани централни медицински блок Универзитетског клиничког центра РС, чиме су све клинике ове здравствене установе смјештене на једној локацији на Паприковцу.

Врпцу су свечано пресјекли предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић, у присуству генералног директора УКЦ-а Владе Ђајића, министара здравља Републике Српске и Србије Драгана Богданића и Златибора Лончара и градоначелника Бање Луке Игора Радојичића.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је овако капиталан пројекат, у вријеме разних изазова, изграђен у вријеме мандата Владе на чијем је челу. Вриједност пројекта износи 84 милиона евра, а реализован је за 43 мјесеца.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је честитао на овом успјеху.

-Сматрам ово радним успјехом. Још 1998. године сам затекао Клинички центар у очајном стању. Приоритет је био да почнемо реконструкцију. Чекали смо да се вратимо 2006. године да почнемо са тим. У међувремену пет година, све је стајало – изјавио је Додик и најавио је да ће на истој локацији на Паприковцу бити изграђени средња Медицинска школа и Медицински факултет.

 

Градоначелник Радојичић казао је, током обраћања, да је Бања Лука дочекала овај дан и обједињене службе на Паприковцу.

-Коначно је завршен посао, Хирургија се пресељава на Паприковац. Здравствени радници ће добити боље услове за рад, а пацијенти квалитетнију услугу. Ово је само један драгуљ у слици у којој ове године у нашем граду завршавамо пројекте, који су на реализацију чекали више деценија – истакао је Радојичић, најављујући да градска власт ради на саобраћајном отварању Паприковца.

– Познато је да су око ове локације константно присутне гужве, тако да планирамо саобраћајно отворити ову локацију са обје стране према Паприковцу. Већ је припремљен тендер за кружни ток на Лаушу код „Сирана“ и понављамо тендер за нову саобраћајницу са друге стране односно изградњу Улице краља Александра на Петрићевцу. У будућности нам треба још једна већа саобраћајница преко Економије односно бившег Аргопромета – казао је Радојичић.

Он је истакао да су како за Град тако и за Републику важни даљи планови и најава изградње и пресељења Медицинске школе, која се тренутно налази у закупљеним просторијама.

У новоизграђеном и данас отвореном сјеверном крилу биће смјештени Ургентни центар и Патологија, јужно крило намијењено је за поликлинички дио и Кардиохирургију, док ће у централном медицинском блоку лежати пацијенти.