Састанак са предсједницом Владе Србије

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић разговарао је данас у Градској управи са делегацијом Владе Републике Србије, са предсједницом Аном Брнабић на челу. Састанку је присуствовала и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједница Сребренка Голић и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Градоначелник Радојичић упознао је премијерку Брнабић са актуелним пројектима градске администрације, истичући да се данашњим даном и свечаним отварањем „Еко топлане“ окончава рад на највећој овогодишњој инвестицији у области комуналне инфраструктуре, у вриједности од 36 милиона КМ. Радојичић је указао да ће изградњом нове топлане на био масу бити ријешен вишегодишњи проблем функционисања система даљинског гријања у највећем граду Српске.

Он је нагласио да је пројекат изградње нове топлане потврдила и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) тако што је одобрила кредит за градски удио улагања у нову топлану. Радојичић је истакао да се ради о својеврсној потврди исправности ове инвестиције и да се ради о првом кредиту те врсте који је директним путем одобрен некој локалној заједници у БиХ.

Говорећи о актуелним градским пројектима, Радојичић је нагласио да ће у овој години бити покренути разни инфраструктурни пројекти у оквирној вриједности од око 20 милиона КМ, те да ће Бања Лука, између осталог, до краја године добити и акциони план за тзв. „Зелени град“, пројекат који се развија заједно са ЕБРД-ом.

Наглашавајући значај даљег развоја сарадње са Републиком Србијом, Радојичић је најавио да би се међусобна сарадња у будућем периоду могла усмјерити у заједничком раду на развоју дигиталне стратегије, у чему је Србија направила велики корак у односу на земље окружења.

С друге стране, премијерка Брнабић нагласила је да изградња нове топлане на био масу иновативан потез и да је својим доласком на свечано отварање овог постројења жељела да пружи подршку и бројним предузећима из Србије, која су учествовала у њеној изградњи.

-Учешће предузећа из Србије, али и оних из Републике Српске који су радили на изградњи ове топлане, представља доказ да наше компаније, без обзира на све изазове, могу да парирају технологијама из западних земаља – нагласила је она.