Расписан тендер за израду главног пројекта за нови мост у Српским топлицама

У оквиру интензивних припрема за градњу новог моста у Српским топлицама, ових дана расписан је тендер за израду главног пројекта моста.

Посао израде пројектне документације за изградњу моста преко ријеке Врбас у овом насељу, процијењен је на око 30.000 КМ, а тендер је отворен до 14. маја.

Како су истакли из Одјељења за саобраћај и путеве, план је да се одмах након обезбијеђене потребне пројектне документације, распише и тендер за избор извођача радова на новом мосту. Средства за градњу моста предвиђена су ребалансом градског буџета, који би требало да буде донесен у мају.

-У овој години очекујемо избор извођача и почетак радова овог једног од највећих овогодишњих инфраструктурних пројеката на подручју града – казали су из ресорног одјељења.

Према досадашњим процјенама, вриједност новог моста у Топлицама, који ће се градити 250 метара узводно од постојећег моста, износиће око два милиона КМ.

Са представницима Завода „Др Мирослав Зотовић“, који, послије куповине бање у Топлицама, имају амбициозне планове за развој овог дијела града, договорено је да се садашњи мост у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање додатно уреди и трансформише у пјешачки мост, док би се нови мост за прелаз возила градио.

Садашњи мост је тренутно једносмјеран са ограниченом тежином, што представља проблем код транспортног саобраћаја на шта су упозоравали и привредници из овог дијела града.

Истовремено, ове године почињу и прве активности на припреми градње моста у Доцу, једног од најкрупнијих циљева градске администрације за неколико наредних година.

Према најавама, за овај капитални пројекат убрзо би требало да буде расписан међународни конкурс за идејно рјешење будућег моста, чија би, изградња, по грубим процјенама, коштала око девет милиона КМ, заједно са приступним саобраћајницама. Циљ је да до 2020. године буде урађен пројекат и ријешен бар дио имовинских односа на траси будућег моста, те склопљена финансијска конструкција.