Разноврстан програм Кочићевог збора

Традиционална манифестација „Кочићев збор“, која ће ове године доживјети своје 54. издање, биће одржана од 19. до 25. августа. Како је саопштено из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, већ  је израђен идејни концепт 54. Кочићевог збора, који ће бити одржан на три локације – у Бањој Луци, Стричићима и Београду.

  • Вјерујемо да ће и ове године програм наићи на добар одзив грађана, јер смо прошле године на централној манифестацији у Стричићима угостили десетине хиљада људи, не само из Бање Луке и Крајине, већ и из цијелог региона – најављују из надлежног одјељења.

Свечано отварање манифестације, биће уприличено 19. августа 2019. године у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске и, том приликом, биће презентован пројекат „Соба сјећања Петра Кочића“ којим ће, на иновативан начин, бити представљен књижевник, његов живот и дјело.

  • У односу на 2018. годину уведено је неколико новина, између осталог, концепт свечане академије биће измијењен на начин да ће након званичног дијела који обухватаа и свечано уручивање овогодишње Кочићеве награде, бити одржан получасвони концерт – кажу у надлежном одјељењу.

И ове године биће одржано неколико културних манифестација које су у непосредној вези са именом и дјелом великог народног трибуна и пјесника Петра Кочића. Те манифестације ће обухватити све оно што представља умјетничко стваралаштво Змијања као што су „Змиајањски вез“, књижевност и умјетност. У Парку Петар Кочић планиране су књижевне вечери и радионице Змијањског веза.

  • У Кочићевим родним Стричићима очекује нас велико финале Кочићевог збора 25. августа уз традиционалне борбе бикова за награду „Јаблан“ те надметања у народним играма и вјештинама. Кочићев збор је једна од највећих манифестација која има велики значај за Град и уврштена је у Календар културних манифестација града Бања Лука – наводе у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

У манастиру Гомионица биће одржана културно-умјетничка манифестација „Змијањска софра“, док ће у Београду бити приређено књижевно вече писаца из Репбулике Српске и Србије, те положени вијенци на гроб Петра Кочића.

Подсјетимо, до 30. јуна ове године отворен је и јавни позив за додјелу „Кочићеве награде“, признања које се додјељује за цјелокупно дјело писано на српском језику из области књижевности, лингвистике и књижевне критике.