Радојичић: Ускладити законе са праксом

Градоначелник Игор Радојичић, разговарао је данас са министарком управе и локалне самоуправе Сенком Јујић о више актуелних тема из домена рада локалних заједница. Након састанка, Радојичић је истакао да је актуелна епидемија корона вируса, између осталог, указала на потребу усклађивања законодавства са праксом, пошто је у пракси уочено доста неусклађености и правних празнина.

  • Потребно је разрадити и прецизније дефинисати шта значи ванредно стање, а шта ванредна ситуација и шта су чије надлежности. Такође, разговарали смо и o Закону о заштити и спасавању становништва, Закону о спречавању ширења заразних болести, али и о законима који дефинишу број радника у локалним управама – рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, критеријум о броју радника у градским и локалним управама је у Бањој Луци доведен у питање пописом становништва, јер постоји више пунољетних грађана са правом гласа него регистровних становника.

Министарка Сенка Јујић, нагласила је да је њен циљ обиласка локалних заједница да се упозна са проблемима који постоје у градовима и општинама.

  • На данашњем разговору са градоначелником Бање Луке сложили смо се да је потребно разрадити и прецизније дефинисати шта значи ванредно стање, а шта ванредна ситуација. Министарство је и до сада имало добру сарадњу са Градском управом и надам се да ће исто тако бити и у времену које је пред нама – закључила је Јујић.