Радојичић: Повећан број запослених, грађевина обара све рекорде

Број запослених у Бањој Луци је, у посљедње три године, повећан за 4.400 и тренутно износи рекордних 70.000 запослених, саопштено је послије данашњег састанка градоначелника Игора Радојичића и министра привреде и предузетништа Републике Српске Вјекослава Петричевића.

Послије састанка, посвећеног актуелним економским изазовима, Радојичић је истакао да је број незапослених у Бањој Луци пао испод 10 одсто, али и напоменуо да је то дијелом, посљедица одласка становништва у иностранство, али и новог запошљавања.

  • Дио, углавном младе радне снаге, одлази и ту се суочавамо са озбиљним структуралним проблемима на тржишту рада, јер са оваквим падом стопе незапослености испод 10 одсто, ми практично долазимо у ситуацију да је све већи број занимања дефицитаран и да је све теже пронаћи раднике. Са друге стране, код оних који су запослени то је довело до повећања плата и то се види по низу показатеља – рекао је Радојичић.

Говорећи о актуелним економским трендовима, Радојичић је истакао да Бања Лука има посебно добре показатеље у сектору грађевинарства и да су посљедње двије године у тој области обиљежене са више рекорда.

  • Ово су двије рекордне године у Бањој Луци у овој области. Имамо више од 50 отворених градилишта, не рачунајући јавне инфраструктурне радове. Прошле године је у Бањој Луци у градњи било 1.200 станова и грађевинарство је веома важан сектор у граду када је у питању број запослених и када је ријеч о приходима, који су износили око 15 милиона марака у протеклој и овој години – рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да је ових дана закључен овогодишњи јавни позив за подстицаје, за које је предвиђено око 1,1 милион КМ из градског буџета.

  • Највеће интересовање је за линију набавке основних средстава гдје имамо око 150 пријава. Друга линија је самозапошљавање са пристиглих 70 пријава, док је трећа линија помоћ средњим стручним школама у опремању кабинета. Удвостручили смо средства у односу на прошлу годину и ове године издвајамо 200.000 КМ за ову намјену. Већ имамо седам пријављених средњих стручних школа за опремање кабинета – нагласио је Радојичић.

Радојичић је истакао да Град интензивно развија пословне зоне и да ће, са намјером отварања нових погона, Бања Лука купити још додатних плацева у околини Пословне зоне „Рамићи“ како би се створио простор за нове фирме и радна мјеста. Према његовим ријечима, у септембру ће Градска управа понудити на продају и прву већу парцелу у новој пословној зони „Јелшинград“.

  • Поред тога, са Владом РС желимо да разговарамо о томе да нађемо веће и оптималне просторе у којима ћемо развијати стартап фирме из ИТ сектора, односно један технолошки парк у Бањој Луци – казао је Радојичић.

Министар Петричевић је први посјету бањалучкој Градској управи од формирања Владе оцијенио успјешном и нагласио да су разговори вођени о низу тема од значаја за град, али и цијелу Републику Српску.

  • С обзиром на то да Град већ дужи низ година има програме подстицаја, било нам је занимљиво чути како је Град то урадио, јер Министарство привреде и предузетништа, до краја године, треба да расподијели 1,4 милиона КМ за подстицаје. Отворили смо и бројна питања о развоју нових технологија и потреби да се овај сектор што брже и успјешније развија. Већ сљедеће недјеље министарство ће организовати састанке са представницима комерцијалних банака на којима ћемо доћи до података о могућностима пласирања кредитних средстава привредницима и под којима условима је то изводљиво. Циљ је да каматне стопе не буду више од 2 одсто, а да период отплате буде 10 година, са грејс периодом од двије године – навео је Петричевић.

По завршетку састанка, Радојичић и Петричевић посјетили су успјешно бањалучко предузеће „Глорија лајн“ у насељу Врбања, које се бави производњом чарапа.