Радојичић: Олакшице за производна предузећа

Са циљем подршке привреди, Град Бања Лука укинуће плаћање накнаде уређења грађевинског земљишта за производне објекте, изјавио је данас градоначелник Игор Радојичић, послије састанка са представницима Уније удружења послодаваца РС.

Током разговора, Радојичић је нагласио да одлука о нултој стопи накнаде за уређење грађевинског земљишта за производна улагања један од корака који би требало да подстакне улагања у производњу, истичући да ће, поред тога, догодине инвеститорима бити понуђено преко 100.000 квадратних метара на више локација, углавном у пословним зонама.

Он је пренио да су се послодавцима сагласили и о неопходности промјена у систему образовања, поготово када је ријеч о средњим стручним школама и уписним квотама.

  • Проблем праксе је највидљивији, јер седам дана практичне наставе у једној школској години је недовољно и то томе чак не вриједи ни расправљати. Мора се извршити промјена наставних планова и програма и за стручна занимања која имају перспективу морамо имати више праксе и повезаности са привредом – истакао је Радојичић и додао да ће идуће године, Град и Унија удружења послодаваца РС, заједнички организовати пословну конференцију.

Предсједник Уније Саша Тривић, изразио је наду да ће мјере које ће од нове године примјењивати Град Бања Лука, дати добре резултате и да ће се створити бољи услови за пословање.

  • Од нове године нема накнада за уређење грађевинског земљишта за изградњу пословних објеката за производњу што представља почетак резања парафискалних намета у Републици Српској. Вјерујемо да ће се кроз мјере које су нам данас понуђене створити бољи услови за пословање и развој привреде – закључио је Тривић.