Радојичић на панелу о „смарт“ рјешењима

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са предсједником Скупштине града Новог Сада Здравком Јелушићем, учествовао је данас у панел дискусији под називом „Паметна рјешења и локалне управе“, у оквиру дводневне конференције о дигиталној трансформацији „Форвард“.

Бања Лука, како је истакао, има низ појединачних „паметних“ рјешења, а Стратегијом развоја града – концепт „паметног града“ дефинисан је као један од четири стратешка циља.

-Тражимо партнера за израду Стратегије паметних градова, као што ћемо идуће седмице имати и завршен Акциони план „зеленог града“. У процесу смо е-управе гдје су актуeлна два пројекта, и то увођење е-сједница Скупштине града са партнерима УСАИД-ом и гдје прва фаза подразумијева увођење електронске доставе и обраде материјала. Други важан и велики пројекат јесте електронска грађевинска дозвола и Бања Лука би требало да од 1. јануара наредне године буде у пилот пројекту, гдје је још има пуно отворених питања – казао је Радојичић током панела у Банском двору.

Како је нагласио, у току су и два позива која се односе на модернизацију у саобраћају.

-Ријеч је о покривању паркинга у центру града сензорима односно индикаторима заузетости и о модернизацији система наплате паркинга – навео је Радојичић.

Велики пројекат који слиједи, како је истакао – јесте формирање Оперативно-комуникационог центра који би обједињавао читав низ податак, од пријава комуналној полицији и инспекцијама све до мјерења аерозагађења, водостаја ријека и информација за ватрогасну службу.

-У кризним или ванредним ситуација то би, практично, био штаб гдје би се похрањивали сви подаци. Дакле, једна врста центра за обавјештавање, узбуњивање и комуницирање – појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, оно што већ траје јесте да је Град Бања Лука лидер у кориштењу савремених метода информисања, од присуства Града на свим друштвеним мрежама, путем којих грађани лако могу доћи до информација о догађајима и услугама администрације па до провођења неколико конкурса, која су реализована искључиво електронским путем.

-То су све дијелови једне генералне слике, која подразумијева „паметне градове“ и која је неограничена у смислу примјене и опсега – закључио је први човјек Бање Луке.

Предсједник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушићем казао је да Скупштина Новог Сада прва у региону која је потпуно дигитализовала свој рад.

-Ми смо дошли до тога да транскрипте сједница, уз релативно мале корекције, можемо добити за неколико сати умјесто неколо дана колико нам је требало прије дигитализације – казао је Јелушић.

Као још један примјер „паметних рјешења“, он је навео примјер мјерења волуметрије у подземљу контејнера за смеће тако да камион за одвоз долази чим је контејнер пун.

-Све су то наизглед мале ствари, али дошло је вријеме да се то институционално дефинише који је корак и који су приоритети да би грађани препознали и да би видјели да се озбиљно ради на томе да им се олакша живот –закључио је Јелушић.