Радојичић: Награду за саобраћај добили у конкуренцији седам европских градова

Градоначелник Игор Радојичић оцијенио је да је Бања Лука награду за унапређење урбане мобилности, додијељену од стране угледне асоцијације европских градова ЦИВИТАС, добила у озбиљној међународној конкуренцији међу седам градова, од Шпаније до Пољске и Португала. Како је истакао, ријеч је о квалитетном признању за оно што је Град Бања Лука радио прошле и ове године из области саобраћаја.

-Грађани Бање Луке су имали прилику да виде да смо из области саобраћаја доста тога урадили и да се у граду дешава заиста трансформација која има за циљ да се олакша и убрза комплетан саобраћај и уведу нова рјешења, не нарушавајући безбједност и пратећи савремене трендове – нагласио је Радојичић.

Осврћући се на капиталне пројекте из области саобраћаја, Радојичић је подсјетио да је у току градња новог моста на локацији Зеленог, те да су у току преговори за градњу нових мостова у Чесми, Доцу и у Српским топлицама.

-Од великих саобраћајница, пустили смо у функцију нову модерну саобраћајницу у Пријечанима, ове седмице завршићемо главни пут кроз Чесму, припремамо пројекат за Шарговац, понављамо тендер за градњу Улице краља Александра и послије окончаног спајања источног и западног транзита, очекујемо завршетак тендера за спајање источног транзита са зеленим мостом – нагласио је Радојичић и додао да је завршено и седам кружних токова, а да су у припреми нови на Лаушу, изнад зграде Полицијске станице и код будућег тржног центра „Делта планет“.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је да је Бања Лука, као једина локална заједница из БиХ који је члан ЦИВИТАС мреже, препозната као град који је у веома кратком периоду провео низ различитих мјера у циљу промовисања урбане мобилности.

-У јуну ове године успјешно смо организовали конференцију у оквиру ЦИВИНЕТ мреже. Тада смо представили наше пројекте из урбане мобилности, прије свега успостављање система за аутоматско изнајмљивање бицикала тзв. „Бајк шеринг“ – казао је Сандић говорећи о конкретним корацима на унапређењу урбане мобилности.

Како је навео, Бања Лука је увела пуњаче за електрична возила на јавним површинама, реконструисала дио пјешачке зоне у централној градској језгри, те започела са пројектовањем мреже бициклистичких стаза и прошле седмице по први пут у оквиру коловоза означила бициклистичку траку.

-Уопште, наше опредјељење је да дамо предност јавном превозу у односу на индивидуални и моторизовани саобраћај. Зато нам је драго да су све те наше активности препознате и награђене – рекао је Сандић, посебно истичући чињеницу да све нове саобраћајнице које се граде, радиће се са тротоарима и бициклистичким тракама, укључујући и урађени спој источног и западног транзита.

Практичне предности награде, како је навео – јесу да ЦИВИТАС, као организација коју је основала Европска комисија, има своје конкурсе и ту прилику за финансирање пројеката Бања Лука намјерава итекако да искористи.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић, казао је да су поједине градске администрације већ најавиле свој долазак у Бању Луку и преузимање искустава у вези са проведеним активностима које су резултирале добијањем награде.

Он је навео да бањалучки „Бајк шеринг“ за само пола године има 990 активних корисника што је веома значајан број.

Давидовић се осврнуо и на успјешно организовану „Европску седмицу мобилности“, за коју је Бања Лука једина из БиХ регистровала своје активности.

Граду Бањој Луци 20. септембра ове године, на свечаности у шведској Умеи, уручена је престижна европска награда за унапређење урбане мобилности, у категорији „Град у трансформацији“.

Идуће седмице предаја апликације за ЕПК

Радојичић је најавио да ће сљедеће седмице Бања Лука поднијети апликацију за Европску престоницу културе 2024. године.

-Изузетно је важно све ово што радимо, јер нас практично позиционира на регионалној и међународној мапи. На бројним скуповима имао сам могућност да говорим о Бањој Луци у сасвим новом свјетлу које је врло афирмативно, у коме се о нашем граду говори као граду иновација, добрих рјешења, динамичног развоја и  са много идеја – рекао је градоначелник.