Радојичић: Захвалност суграђанима због исказане одговорности и дисциплине

У посљедњих 48 часова нису забиљежени нови случајева заразе корона вирусом у Бањој Луци, али је број особа под здравственим надзором јако повећан и тренутно износи чак 940, саопштено је послије данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Градоначелник Игор Радојичић, који је предсједавао сједницом штаба, рекао је да је број особа под надзором забрињавајући и да ће међу њима, вјероватно, бити и заражених корона вирусом.

Радојичић је изразио захвалност суграђанима због исказане одговорности и дисциплине у спровођењу превентивних мјера.

  • Мјере се поштују и код грађана је видиљиво дисциплиновано понашање. Контролни органи на терену контролишу спровођење наредби и можемо рећи да се оне поштују у највећој могућој мјери – рекао је Радојичић.

Он је најавио увођење још двије мјере које се првнествено односе на солидарност са старим и немоћним суграђанима, односно са оним лицима којима је потребна туђа помоћ.

  • Позивамо заједнице етажних власника да предузму додатне мјере када је ријеч о дезинфекцији и хигијени у зградама, али, исто тако, да се ангажују на евидентирању старијих и немоћних суграђана како би им пружили помоћ у набавци основних животних намирница као и сваку другу врсту помоћи ако је неопходна – казао је Радојичић.

Он је подвукао да ће град Бања Лука покушати да се организује и додатно помогне својим суграђанима.

  • Позивамо све пословне субјекте, на бази добровољности и непрофитног рада, да организујемо доставу намирница и потрепштина лицима у стању потребе, да сви заједно поступимо солидарно према онима којима је помоћ потребна – нагласио је Радојичић и додао да су у припреми и економске мјере помоћи за привредне субјекте који су претрпјели штету у овој ситуацији.

Он је извјестио да ће од сутра радити само један вртић за смјештај дјеце, и то „Марија Мажар“. У овом вртићу биће организован смјештај за дјецу, за чије чување не постоји друга алтернатива.

Радојичић је дао и одређена појашњења када је у питању рад установа и институција које су свој статус регулисале на републичком нивоу, као и о радном времену појединих пословних субјеката.

  • Апотеке, здравствене установе, стоматолошке амбуланте, приватне клинике и лабораторије уређене су актима републичких институција и на републичком штабу ће бити издате инструкције о њиховом раду. По нашим информација, рад приватних стоматолошких амбуланти је већ обустављен. Рад пошта се такође уређују на овај начин и информисани смо да је дошло до скраћења радног времена и прилагођеног режима рада. Приређивачи игара на срећу ће, по уредби Министарства финансија, бити у истом статусу као угоститељство, дакле и они су затворени. Нотари ће радити и бити у функцији све док ради јавна управа. Поједине дјелатности морају да раде као што су погребне дјелатности, аутомеханичари и шлеп службе јер се саобраћај одвија, како домаћи тако и међународни, затим продаја сточне хране, велепродаја грађевинског материјала, киосци за продају новина, меснице, те они привредници који раде „аутсорсинг“ дјелатности за јавне институције, попут чишћења и сличних дјелатности – објаснио је Радојичић.

Истовремено, Радојичић је позвао суграђане да се обрате градској Инспекцији рада и затраже заштиту својих права, а поводом информација о томе да је било чак и отказа због тренутне епидемиолошке ситуације и ограничавања рада низа дјелатности.

  • Такође, Тржишна инспекција понашаће се у складу са уредбом републичких органа о ограничавању маржи на поједине артикале. По инфоеамцијама из трговинских ланаца, тржиште је добро снабдјевено и нема несташице роба широке потрошње – рекао је Радојичић.

Штаб је закључио да од данас ступа на снагу додатно редукован ред вожње јавног превоза који ће се одвијати у три блока.  Први је рани јутарњи од 5.00 до 8.00 часова када људи иду на посао, други је послијеподневни од 14.30 до 18.30 и трећи је завршни око 22.00 часа, уколико има још грађана којима је потребан градски превоз.

Такође, Градска управа додатно редукује свој рад, а пријемна канцеларија радиће једнократно од 8.00 до 16.00 часова.

 Дом здравља: У изолацији 175 особа

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић, истакла је да се сви радни процеси у Дому здравља одвијају у измијењеном режиму, те да грађани имају разумијевања за ову ситуацију и поштују све препоруке.

  • У кућној изолацији, по рјешењу инспектора, имамо 175 особа. У протекла 24 часа, наше службе су прегледале 244 пацијента са акутним респираторним тегобамама. У договору са Медицински факултетом, на располагању су нам студенти пете и шесте године као испомоћ нашој Хигијенско-епидемиолошкој служби, а свакоднецно нам се јављају и колеге из приватних педијатријских амбуланти који су вољни да помогну – рекла је Тодоровић.