Пријем за младе пјеснике, учеснике „Дјечијег царства“

Замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић, организовао је данас пријем за учеснике Међународног фестивала дјечије поезије „Дјечије царство“, манифестације која је бројношћу учесника и квалитетом стекла углед, како међу дјецом и школама, тако и међу писцима и културним радницима.

„Дјечије царство“ његује књижевни израз од најранијег дјетињства и представља креативни простор за развој талената и афирмацију ауторског стваралаштва најмлађих у умјетности.

Управо ово стваралаштво, како је казао замјеник Амиџић, додатно ће уљепшати наш град овог прољећа. Због тога је младим пјесницима изразио захвалност, али и организаторима који улажу енергију да овај фестивал живи већ 13. година.

Организатор фестивала Слободан Стошић, казао је да је „Дјечије царство“ највећи фестивал те врсте у региону, те да је ове године више од 4.500 дјеце послало 6.500 радова. Током селекције, у финале је ушло њих 72 из свих земаља бивше Југославије.

Као и сваке године, Дјечије царство бира свог принца, а то је ове године пјесник из РС Јово Чулић, коме је замјеник градоначелника уручио награду на синоћној свечаности у  Градском позоришту „Јазавац“.

Ову манифестацију, у чијем центру су дјеца, Град Бања Лука је ове године уврстио у званичан програм „Прољећа у Бањалуци“, а налази се и у Календару културних манифестација града Бања Лука за 2019. годину. Осим „Дјечијег царства“, Град сваке године подржава и друге манифестације посвећене дјеци попут: „Ђурђевданског фестивала“, „Међународног фестивала дјечијих позоришта“, „Фестивала дјечијег музичког стваралаштва Мали композитор“, а ове године подржан је и „Дјечији сајам“.

Такође, кроз пројекте културно-умјетничког стваралаштва који су у складу са Стартегијом развоја културе, прошле године по први пут реализовани, Град је подржао и неколико пројеката којима се подстиче стваралаштво за дјецу и младе и креативност младих талената.