Пријем за књижевнике и умјетнике, учеснике Кочићевог збора

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, уприличио је у суботу пријем за књижевнике и ликовне умјетнике, учеснике вечерашње свечане академије и Кочићевог збора. По завршетку пријема, Радојичић је изразио задовољство пријемом и нагласио да су књижевни сусрети важан елемент Кочићевог зборовања.

  • Ове године у гостима су нам и млади ликовни умјетници из више градова који ће, вјерујем, понијети лијепе утиске из нашег града. На вечерашњој свечаној академији у Банском двору, биће додијељена и Кочићева књижевна награда чији је овогодишњи лауреат уважени лингвиста Милорад Телебак, као и награда „Змијањче“ за младе књижевнике. Кочић је у исто вријеме и књижевник и народни трибун, тако да смо током ове седмице настојали да организујемо низ догађаја који ће задовољити обје димензије Кочића – рекао је Радојичић новинарима по завршетку пријема.

 

Драга гошћа нашег града је и српска књижевница из Румуније Љубица Рајкић, која ради у Министарству културе Румуније. Она је истакла да је Кочићев збор величанствена манифестација, једна од најстаријих на овим просторима.

  • Петар Кочић је коријен овог народа и овакве манифестације морамо свесрдно да подржимо. Уз то, Кочић је увијек савремен, и баш због тога морамо наставити његовати сјећање на Кочића, јер стабло без коријена не може опстати – поручила је Рајкић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Невен Станић, најавио је вечерашњу свечану академију која ће бити одржана у 20.00 часова, у Банском двору. Он је подсјетио да ће, у оквиру акадамије, концерт одржати познати оперски умјетник Оливер Њего, те позвао суграђане да присуствују свечаној академији.