Прихваћен нацрт Стратегије развоја, јавна расправа до 12. новембра

До краја године, Бања Лука би требало да добије коначан документ Стратегије развоја града до 2027. године, изјавио је градоначелник Игор Радојичић након што су на данашњем засједању Скупштине Града, одборници прихватили нацрт овог документа и упутили га у јавну расправу, која ће трајати од 26. октобра до 12. новембра.

Ријеч је о кључном стратешко – планском документу, који треба да усмјерава и подстиче будући раст и развој града, а на којем се, како је истакао градоначелник Радојичић – радило врло озбиљно и више од годину дана.

– Циљ нам је да до краја године, на задњем децембарском засједању имамо усвојену Стратегију развоја за наредних десет година. Стратегија предвиђа развој града Бање Луке као града који има перспективу са четири стратешка циља – нагласио је Радојичић.

Како је навео, први од циљева јесте економски развој, други је град са богатом развијеном комуналном инфрастуктуром, екологијом и модерним услугама, трећи је град са паметним рјешењима који прати технолошки развој и заштиту животне средине и четврти је циљ – развијене друштвене дјелатности односно култура, спорт и образовање.

-Све у свему, једно мјесто у трансформацији које ће бити угодно за живот, главни град Републике Српске, регионални центар и модеран европски град – казао је градоначелник.

Према његовим ријечима, подразумијева се да иза тога слиједи неколико стотина појединачних мјера и пројеката, који ће се пратити кроз акциони план.

-Већ у овој стратегији је први акциони план за наредни трогодишњи период са појединачним пројектима, њих преко 200 у смислу динамике, извора средстава, прецизног садржаја. Нешто преко 300 милиона КМ улагања је предвиђено у овом првом дијелу имплементације стратегије за различите фазе и пројекте из различитих извора – закључио је Радојичић.

Он је додао да ће о усвојеном нацрту овог документа, сви заинтересовани имати прилику да кажу своје мишљење, иако је и током цијелог процеса доношења постојала стална интеракција са широким спектром кроз партнерство, у које су били укључени представници невладиног сектора, удружења грађана, привредника, установа и других субјеката.

На данашњој 26. сједници Скупштине Града, подршку одборника добила је и одлука о именовању чланова Форума за безбједност грађана, чиме ће тај савјетодавни орган Скупштине Града – започети са радом. Форум, који је основан у циљу да се грађани, заједно са представницима надлежних институција, активно укључе у анализирање, планирање и предлагање мјера за подизање степена безбједности у граду, имаће 24 члана.

Такође, градски парламент дао је „зелено свјетло“ на одлуку о коришћењу дијела локације у Дракулићу за реализацију пројекта „Бањалучка градска башта“, тако да ће Бања Лука бити први град у Републици Српској, који ће  добити градску башту, по узору на европске градове. Ријеч је о локацији укупне површине 5.000 квадратних метара, која ће се користити за некомерцијалну производњу воћа, поврћа, зачинског биља и цвијећа по принпицима еколошког узгоја.

Подржана је и одлука о измјени Одлуке о комуналном реду, према којој ће сагласност на промјену цијена комуналних услуга давати одборници Скупштине Града. Разлог за измјену ове одлуке је усклађивање члана одлуке са Законом о локалној самоуправи из 2016. године, којим је прописано да Скупштина јединице локалне самоуправе даје сагласност на цијену комуналне услуге.

-Идентификовали смо грешку у одлуци и она се данас исправља. По тој одредби нису предузимане никакве акције, нису даване никакве сагласности нити је донесен иједан акт по основу те одредбе. Она је само пар мјесеци била на снази, када смо утврдили да је начињена грешка. Сада је та одредба коригована – образложио је Радојичић.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић, говорећи о Стратегији развоја града – казао је да је послије доношења овог документа битно имати акционе планове у погледу реализације дефинисаних потреба.

-Прва је енергетска ефикасност, друга је рјешавање проблема водоснабдијевања града и трећа је питање канализације и отпадних вода“, рекао је Талић.

Он је рекао да је концепт кроз четири стратешка циља обухватио привредну компоненту, која у себи има и пољопривреду и туризам и стварање јачих финансија како у реалном сектору тако и у администрацији.

-Задовољена  је и друштвена компонента гдје се фокус искључиво ставља на образовање кроз оспособљавање радника за потребе тржишта – рекао је Талић.

На данашњој 26. сједници донесена је и одлука о куповини акција емитента „Водовод“ а.д. Бања Лука, те усвојени извјештај о реализацији програма коришћења подстицајних средстава у функцији запошљавања за 2017. годину, Информација о пословања „Топланe“ а.д. Бања Лука, у 2017. години и Информација о Плану пословања тог предузећа за 2018. годину. Донесено је и више одлука о додјели у закуп пословних просторија под посебним условима и више нацрта регулационих планова.

Са дневног реда повучене су тачке које се односе на реализацију годишњег програма Центра за предшколско васпитање и образовање за радну 2017/2018. и програм рада те установе за 2018/2019. годину, ради кориговања одређених података наведених у тим документима. Такође, повучени су приједлози заључака о поновном утврђивању Нацрта Регулационог плана за интерполацију објеката друштвених садржаја у ужем подручју града и о поновном утврђивању Нацрта регулационог плана „Југ 3“.

Мишо Ковачевић од данас одборник СНСД-а

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић обавијестио је данас одборнике градског парламента да је одборник Социјалистичке партије Мишо Ковачевић напустио ову странку и да ће своје политичко дјеловање наставити у клубу СНСД-а.

Социјалисти су тако у локалном парламенту остали са два одборника, док се СНСД-ов клуб проширио на 13 одборника. Преостала два одборника СП-а у градској Скупштини, Милан Милаковић и Дарко Милошевић, убудуће ће чинити одборничку групу, а не клуб како је било до сада, јер су за то потребна три члана.