Припремљен сет економских мјерa: Одлуке пред одборницима на ванредној сједници у петак

Град Бања Лука је припремио пакет мјера које ће, прије свега, пословној заједници и дијелом грађанима, помоћи у превазилажењу економских посљедица епидемиолошке кризе изазване појавом корона вируса.

Пакет мјера, разматраће на ванредној сједници у петак, 10. априла, одборници Скупштине града Бања Лука, која је према постојећим законима једина и надлежна да доноси те мјере. Сједница ће, уз стриктно придржавање свих мјера заштите, бити одржана у Банском двору, са почетком у 12 часова.

Припремљено је укупуно 13 одлука, а према једној од њих – предвиђене су субвенције за комуналну таксу или за заузимање јавних површина.

-Програмамом додјеле субвенција за комуналну таксу или за заузимање јавних површина пословним субјектима предвиђено је да сви пословни субјекти и предузетници којима је ограничен или забрањен рад или су погођени мјерама кризе могу добити субвенцију у пуном или половичном износу, у зависности од тога да ли им је рад ограничен или забрањен. Ту се, прије свега, мисли на угоститељску дјелатност, дијелом на киоске и друге мале привреднике – појаснио је градоначелник Игор Радојичић.

Припремљен је и сет одлука који се односи на пољопривреду с циљем да се повећа број засијаних површина, те подстакне локална пољопривредна производња.

-Тако се мијења програм расподјеле средстава за пољопривреду и рурални развој који је планиран за ову годину у износу од милион КМ и усмјерава се примарно према пољопривредној производњи и сјетви – нагласио је Радојичић.

Кроз гарантни фонд за субвенционисање износа редовне камате, помоћи ће се привредним друштвима или предузетницима.

-Уколико буде морали да подигну кредит код пословне банке, онда ће Град субвенционисати камату тог кредита у износу до 3,5 одсто до три године за кредеите до 50.000 КМ. Износ субвенционисања камте био би стопроцентни – навео је Радојичић и додао да је на располагању за те намјене 500.000 КМ, којима би субвенционисали кредитни пласман од око дест милиона КМ, по наведеним критеријумима.

Такође, Град планира да свима онима који имају градски простор у закупу под посебним условима (разна удружења и клубови) употпуности ослободи плаћања за три мјесеца.

Они субјекти који су у комерцијалном закупу, а којима је рад забрањен биће такође потпуно ослобођени плаћања, а субјекти којима је рад ограничен биће половично ослобођени за два мјесеца закупа – појаснио је он.

Двије одлуке које ће одборници разматрати на ванредној сједници упетак, односе се на реструктуирасање финансија самог Града.

-То је могућност проширења кредитног аранжмана код Европске банке за обнову и развој са којом већ постоји договорен кредит за пројекат „Вода 2“. У преговорима смо са њима да се на додатно још до два милиона евра преусмјере средстава или обезбиједе додатна средсва за поједине капиталне пројекте у граду како бисмо очекивани пад прихода, који је врло извјестан, субституисали са средствима ЕБРД-а – казао је Радојичић.

Он је додао да је Град у преговорима и у вези са реструктурисањем градских кредитних обавеза.

-Град је уредан платиша свих својих обавеза и до сада нисмо имали потешкоћа, али ако се настави пад јавних прихода и ако ова криза потраје, извјесно је да ћемо имати значајан пад у буџету и да може бити доведено у питање финансирање низа дјелатности укључујући и отплату дуга. Исто тако, нашом одлуком предвиђамо да свима онима који имају са Градом уговоре о отплати дуга по различитим основама, такође омогући моратори на вријеме до шест мјесеци како би и они могли да се реструктуришу и прилагоде овој ситуацији.- навео је он.

Додатни сет одлука односи се и на закупце јавних површина – оглашиваче, који имају потпуни пад прихода, иако им дјелатност није ограничена.

– И њима се одобрава дисконт од три мјесеца и продужава закуп јавних површина до даљњег, јер у овом времену сматармо неприличним расписивање јавног позива – закључио је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бања Лука, Зоран Талић након данашњег засједања Скупштинског колегијума, казао је да ће ванредна сједница бити одржана искључиво са циљем ублажавања економских посљдица које су изазване због појаве вируса корона.

Он напомиње, да је сједница од изузетног значаја јер да би све утврђене мјере биле законски спроводиве, одређени акти морају бити усвојени на Скупштини града.

-Очување наше економије, односно радних мјеста, поред очувања здравља наших суграђана, је приротет и ту нема дилеме. Надам се да ћемо постићи концензус, тј. јединство свих партија по овом важном питању, јер помоћ привреди је нешто што би свима требао бити заједнички циљ и приоритет ради што бржег превазилажења ове тешке ситуације – рекао је Талић.