Преурањени закључци о одлуци Уставног суда

Поводом одлуке Уставног суда Републике Српске о уставности појединих одредби Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, Град Бања Лука указује да одлука Уставног суда још није ни јавно објављена нити доступна у примарном облику.

Уставни суд, подсјећамо, није објавио нити доставио одлуку ниједном субјекту, па тако ни онима који се већ јавно оглашавају о овој теми.  У овом тренутку, доступно је само саопштење Уставног суда, што није довољно за комплетно закључивање.

Према саопштењу Уставног суда, видљиво је да су неуставним оцијењени само један члан и један став другог члана Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, а не комплетна или већи дио одлуке. Напротив, ничим није нарушена цјеловитост и кохерентност важеће одлуке Скупштине града.

Члан који је оглашен неуставним односи се на казнене одредбе, а један став једног члана на потребу склапања уговорног односа између испоручиоца и корисника, што не мијења статус постојећих корисника услуге даљинског гријања.

Напомињемо да је већ, на основу пресуда редовних судова, оцијењено да су лица којим се већ испоручује топлотна енергија, у складу са Законом о облигационим односима, корисници услуга и самим тим обвезници плаћања топлотне енергије.

Ако је судити по садржају саопштења, ова одлука Уставног суда неће произвести битне промјене у систему гријања и било какве друге посљедице по кориснике система градског даљинског гријања.

У сваком случају, Град Бања Лука ће поштовати предметну одлуку Уставног суда.