Презентоване могућности пројекта 3Д моделирање града

Представници фирми „Геоскен“ из Санкт Петрбурга и „Инфомап“ из Новог Града презентовали су данас у Градској управи пројекат 3Д моделирање града, који укључује моделирање објеката и терена, израду прецизног дигиталног модела терена и дигиталних ортофото подлога.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да су ове фирме изразиле спремност да донирају овај пројекат, први те врсте у БиХ и ширем окружењу, Граду Бањој Луци о чему би у наредном периоду требало да буде потписан и уговор.

-Данас смо видјели пројекат у вези са снимањем и 3Д пројекцијом града за приказ око 50 квадратних километара, који би био кориштен за даље урбано планирање у граду – казао је Радојичић.

Како су навели из ових компанија, снимање би реализовали са двије беспилотне летјелице, са високом резолуцијом са пет центиметара тачности.

-Корисници тог пројекта, чија се вриједност процјењује на око 300.000 КМ, су све градске службе, а у циљу бржег, квалитетнијег и ефикаснијег плaнирања и управљања градом – казао је власник предузећа „Инфомап“ Љубомир Јованић, истичући да су подаци које ће донијети овај пројекат и полазна основа за тзв. паметне градове.