Представљен регулациони план за интерополацију, избачена зграда у Новој вароши

Уз присуство великог броја грађана, синоћ је у Банском двору одржана јавна расправа о нацрту Регулационог плана за интерполацију објеката друштвених садржаја на ужем градском подручју. Овим плановом предвиђено је да се на седам локација зграде стамбено-пословни објекти, с тим да би Град у тим зградама добио пословне просторе које би служиле за друштвене садржаје.

 

Грађани су показали велику заинтересованост за планска рјешења на седам локација у граду, те изнијели бројне приједлоге и примједбе. План су представили представници предузећа „Урбис центар“ које је носилац израде плана.

Највише пажње побудила је локација у насељу Нова варош гдје су грађани предлагали да се не планира изградња објекта на углу улица Драгише Васића и Тина Ујевића, већ да се на наведеној локацији задржи парк односно зелена површина.

Због великог броја примједби, градоначелник Игор Радојичић прошле седмице је разговарао са грађанима Нове вароши, те им саоопштио да ће, због већинског противљења мјештана, из приједлога плана бити избачена ова локација, односно да се неће ништа градити на предметној локацији.

Поред тога, велику пажњу изазвала је и локација између Алеје Светог Саве, Улице Васе Пелагића и огранка Улице Николе Пашића на којој је планирана градња објекта на мјесту гдје се налази барака у којој је некада била смјештена МЗ Центар. Такође, са грађанима је разговарао и о уложеним примједбама у вези у вези планиране градње хотела на локацији која се налази уз обалу ријеке Врбас, у непосредној близини Градског моста, између улица Цара Лазара и Браце Поткоњака.

Нацртом РП за интерполацију објеката друштвених садржаја обухваћени су простори на седам  микролокалитета:

  • између Ул. Змај Огњеног Вука, Мојковачке улице и њихових огранака;
  • на углу Улица Василија Острошког и Хајдук Вељка;
  • на углу Улица Драгише Васића и Тина Ујевића;
  • између Ул. Цара Лазара, Браце Поткоњака и ријеке Врбас;
  • уз Улицу палих бораца;
  • уз Улицу Петра Великог;
  • између Алеје Светог Саве, Ул. Васе Пелагића и огранка Ул. Николе Пашића

Овај план био је изложен на јавни увид у периоду од 15. маја до 15. јуна 2018. године.

Према процедури, на уложене примједбе грађана, укључујући и оне које су упућене на јавној расправи, биће писмено одговорено, након чега ће цјелокупан материјал у форми приједлога регулационог плана бити уврштен за једну од наредних сједница Скупштине града.