Предложени чланови Форума за безбједност грађана

Форум за безбједност грађана, чије је оснивање у јуну подржао градски парламент на приједлог градоначелника Игора Радојичића, требао би ускоро и да почне са радом.

Уколико одборници Скупштине Града на засједању заказаном за 24. октобар подрже одлуку о именовању чланова форума, тиме ће тај савјетодавни орган Скупштине Града – започети са радом.

Форум, који је основан у циљу да се грађани, заједно са представницима надлежних институција, активно укључе у анализирање, планирање и предлагање мјера за подизање степена безбједности у граду, имаће 23 члана.

Према приједлогу ове одлуке, уз градоначелника Игора Радојичића и предсједника Скупштине Града Зорана Талића, чланови форума су: начелник Полицијске управе Бања Лука Жељко Спасојевић, директор Центра за социјални рад Ирена Јолџић, шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун, начелник Комуналне полиције Миленко Летић, директор Дома здравља Гордана Тешановић, предсједници актива директора основних и средњих школа Мирослав Попржен и Љубан Бајић, затим грађани односно представници савјета мјесних заједница Петрићевац – Зоран Савановић, Борик 1 – Никола Дувњак, Љубачево – Раденко Вујасин и Рекавице 2 – Жељка Благојевић, као и координатор пројекта „Рад полиције у заједници“, представници удружења грађана „Викторија“ – Сања Станић и „Гето“ – Весна Малешевић, те Мото клуб „Стршљен“ – Синиша Праштало, Хелсиншки парламент грађана – Александар Жоља, Савјет омладинских организација града – Петар Јокановић, Клуб новинара Бања Лука – Дарко Момић, Центар за едукацију, омладину и спорт – Сергеј Мочевић, те доктор безбједносних наука Радислав Јовичић и професор са Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци Драгомир Јовичић.

Мандат чланова форума траје четири године, с тим да је код одређених чланова везан за функцију коју обављају. Како је наведено у одлуци о оснивању форума, сједнице се одржавају по потреби, а најмање два пута годишње. Радом форума предсједава и руководи предсједник форума, којег на првој сједици бирају чланови форума из својих редова. Форум одлучује већином гласова присутних чланова форума.

Како је наведено у образложењу одлуке о именовању чланова форума, с циљем широке припреме и свеобухватнијег учешћа, градоначелник је обавио консултације са више мјесних заједница, удружења грађана, невладиних организација и појединаца, како би се испитала заинтересованост за рад форума. Након обављених ширих консултација, градоначелник је утврдио и предложио Скупштини ову одлуку о именовању чланова форума.