Први стратешки документ као добар оквир за развој кулутре града

Први документ стратешког развоја културе града Бање Луке до 2028. године предвиђа значајна увећања средстава за културу града, те оснивање нових институција од којих је једна музеј града. Речено је ово на данашњој конференцији за новинаре поводом усвајања Стратегије развоја културе и објављивања резултата првог јавног конкурса за пројектне идеје у оквиру пројекта „Бања Лука 2024“.

Стратегија развоја културе за период од 2018-2028. године, која је усвојена 26. јуна на сједници Скупштине Града, први је документ ове врсте не само у РС него и БиХ, и њиме је Бања Лука поставила правце за раст културне сцене у граду.

Као саставни дио апликације нашег града за Европску престоницу културе 2024. године, стратегија тежи ка томе да својим садржајем направи једну велику промјену у наредном десетогодишњем периоду.

Казао је ово Марко Билбија шеф Тима за припрему апликације „Бања Лука 2024”, који је  уназад годину дана и радио овај документ, уз учешће цјелокупне бањалучке сцене.

– Кроз темељан и опширан рад, уз заједнички напор Тима и културне сцене дошло се до овог значајног документа, који ће донијети велику промјену не само у структуирању културе, него и у једном новом постављању платформе за комуникацију између културних актера у граду, што нам је до сада недостајало – истакао је Билбија.

Према његовим ријечима, значај документа огледа се и у томе што је укључио све оне ствари које су у вези са савремним стремљењима у култури.

-Прије свега, мислим на културне индустрије и подјелу на умјетност, насљеђе и културне креативне индустрије – казао је Билбија.

Он је истакао да је Тим, као сервис културној сцени, до сада учествовао у бројним догађајима, попут Ноћи музеја, Театар феста, и  у више активности које окупљају локалну сцену и младе умјетнике.

Дијана Грбић члан Тима „Бања Лука 2024“ нагласила је да стратегија до 2024. године предвиђа увећање са 1,35 одсто, колико је био проценат за културу у 2017. години, на око 4,6 одсто за до 2024. године с крајњим циљем да се до 2028. године у буџету Града нађе проценат од шест одсто који ће бити намијењен за културу.

-Током израде самог документа, акценат је стављен на три сегмента, односно сам документ јесте једна транспарента и партиципативна културна политка за коју се залажемо. Свјесни смо да имамо потенцијала, до сада је доста тога урађено, и сада треба да систематски размишљамо у правцу једног планираног развоја. Култура дефинитивно јесте у фокуса развоја града, што су показали градоначелик Игор Радојичић и Град дајући подршку овом пројекту – казала је Грбићева.

У том сегменту транспаренте и партиципативне културне политке, према њеним ријечима, предвиђа се отворен начин финансирања, избора комисија, увећање средстава за финансирање пројеката, тј. прелазак готово у потпуности на пројектно финансирање.

Други важан сегмент, јесте развијена инфраструктурна мрежа за културу и умјетничку дјелатност.

-Стратегија до 2024. године предвиђа оснивање нових градских институција, од којих је једна музеј града Бање Луке у Кастелу са припајањем одређених објеката који су под заштитом или треба да додбију своју коначну намјену, попут Галерије „Терзић“, Шеранића и куће Владе Милошевића  – навела је Грбићева и додала да је планирано и редефинисање начина рада Дома омладине.

Први стратешки документ из области културе, издаваја и циљ да се дође до јаке аутентичне и професионалне сцене.

-Да кроз подршку развоја пројектног финансирања, нових програма и израза добијемо потпуно нове програмске садржаје који су модерни и окренути ка различитим циљним групама, нарочито са нагласком за младе и дјецу – рекла је Грбићева и закључила да из овог документа слиједи акциони план, којим ће све области бити јасно дефинисане.

Резултати јавног конкурса за пројектне идеје

Паралелно са процесом израде стратегије културе, проведен је и први конкурс за пројектне идеје у оквиру пројекта „Бања Лука 2024“.

Укупно 157 пристиглих идеја, оцјењивао је међународни жири односно четири експерта из области из Европске престонице културе.

-Они имају много више искустава и знају препознати пројектне идеје које су добре у односу на концепт Европске престонице културе као програма и пројекта, а на основу нашег слогана „Супротности се привлаче“ – казала је Моника Поњавић, члан Тима „Бања Лука 2024“.

Од пристиглих, 47 пројеката су испунили све услове и својом креативношћу, иновативношћу и визијом задовољили критеријуме конкурса.

-Ових 47 нису нужно најбоље идеје, него најбоље идеје које се уклапају у наш концепт. Генерално, сви пројекти најмање бодова освајали су на инклузивности, иновативности и партиципативности што су термини и модели функционисања који су, како се показало, нашим организацима још најдаљи. Јако је важно да путем овог пројекта почнемо да мијењамо моделе нашег функционисања у култури – казала је Моника Поњавић и закључила да је до сада припремљено скоро 70 одсто апликационе форме за кандидатуру Бање Луке за Европску престоницу културе.