Пратећи трендове: Бања Лука добила градске баште

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и предсједник Удружења  грађана „Градске баште“ Милка Тамамовић потписали су данас уговор о додјели локације у Дракулићу, укупне површине 5.000 квадратних метара, чиме почиње реализација пројекта градских башта.

-Пратећи европске трендове, Бања Лука, која се поноси што је град зеленила, добија један нови пројекат, први те врсте у БиХ. На иницијативу удружења грађана „Градске баште“, Град им је додијелио локацију у Дракулићу за градску башту, гдје ће грађани имати прилику да организују не само некомерцијалну производњу, него и да добију комплетну обуку о правом начину рада – казао је Радојичић.

Како је нагласио, Бања Лука је град који ради на концепту „зеленог града“ који укључује не само паркове, зелене површине, дјечија игралишта, арборетум, излетиште и слично, већ и овакву врсту пројеката.

-Такође желимо и, кроз наше циљеве у стратегији развоја града, да имамо ангажоване и укључене грађане и да имамо партнерство и сарадњу са друштвом. Зависно од резултата, који ће сигуран сам бити позитивни у врло кратком року, постоји могућност да овај пројекат ширимо и даље, како у смислу нових површина тако и едукације грађана – казао је Радојичић.

У име удружења, Милка Тамамовић захвалила је Градској управи што су, како је рекла – препознали вриједност ове замисли и подржали пројекат додјељујући простор за заснивање градске баште.

-Планирамо да на тим површинама гајимо пољопривредне културе на најчистији начин, по свим прописима био и узгоја у складу са природом, те да организујемо радионице. Сваки корисник ће добити по 100 квадрата земљишта, а биће укључени у укупно 12 радионица, током којих ће моћи да науче доста тога почевши од саме сјеменке па до развоја садног материјала, процеса садње и готовог плода. И на крају, до прераде, складиштења и добијања новог сјеменског материјала – појаснила је она.

Према њеним ријечима, већ има велики број заинтересованих суграђана, а како је најавила – уговори о кориштењу парцела са првих двадесетак корисника биће потписани већ током ове седмице.

Накнада за кориштење локација, како је рекла, биће симболична, и износиће 13 КМ мјесечно.