Почиње мјерење квалитета ваздуха у граду: Потписан уговор са „ИГ“

Ове седмице потписан је уговор са Институтом за грађевинарство „ИГ“ чиме су се стекли  услови да послије годину дана почне мјерење квалитета ваздуха и буке у граду.

Уговором је предвиђено да се у наредне двије године мјери квалитет ваздуха, на три локације, и то у насељима Центар, Борик и Паприковац. Такође, предвиђено је да се врши мјерење за 12 полутаната чија ће се концетрација пратити свакодневно.

Истим уговором предвиђено је и мјерење буке на пет локација  у Центру, Лаушу, Борику, Росуљама и Обилићеву, као и обавеза да се идентификују  извори буке и дају приједлози рјешења проблема.

Градска управа подсјећа да је јавна набавка „Мјерење аерозагађења и буке“ покренута још прије годину дана, али да је због жалбеног поступка и одлука Канцеларије за разматрање жалби БиХ, тек сада изабран најповољнији понуђач.

При том треба нагласити, да је Комисија за јавну набавку Градске управе својом првом одлуком изабрала Институт за грађевинарство „ИГ“ за овај посао, али је тада та одлука била поништена.

-Бања Лука је једна од првих локалних заједница у БиХ које су организовале мјерење квалитета ваздуха и о томе редовно обавјештавала јавност, што ће и убудуће чинити. Међутим, годину дана трајала је ова јавна набавка и то не нашом кривицом, а што се сада и потврдило – кажу у надлежном Одјељењу за комуналне послове.