Почиње Европска седмица мобилности: Погледајте распоред дешавања

„Крећимо се заједно“, слоган је овогодишње Европске седмице мобилности, коју ће и ове године Бања Лука обиљежити бројним активностима. Овогодишња кампања са темом „Сигурно пјешачење и вожња бицикла“ траје од данас до недјеље.

Градоначелник Игор Радојичић, на данашњој конференцији за новинаре организованој поводом почетка Европске седмице мобилности, казао је да су концепт и идеја Седмице мобилности промоција здравог живота, пјешачења, бициклизима и што мање моторног саобраћаја.

-Као један од вида промоције, Град Бања Лука је покренуо „БЛ-бајк“, аутоматски систем изнајмљивања бицикала. Градимо бициклистичке стазе тамо гдје је то могуће. Управо Источни транзит, који данас отварамо, имаће пјешачке и бициклистичке стазе тако да ћемо добити једну готово непрекинуту бициклистичку стазу од лијеве обале новог моста у Обилићеву па све до Траписта – казао је Радојичић.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић нагласио је да је Бања Лука прошле године добила престижну европску награду за унапређење урбане мобилности ЦИВИТАС, као град који је урадио максимално своју трансформацију на подручју урбане мобилности.

-Признање које смо добили представља једну потврду да смо на правом путу и активности које смо проводили да су праве, те их настављамо и током ове године – рекао је Давидовић.

Говорећи о догађајима предвиђеним за ову седмицу, навео је да ће између осталог, бити обустављен саобраћаја у Улици краља Петра I Карађорђевића од 18 до 21 час.

-Умјесто аутомобила, у том времену главна централна улица постаће мјесто за шетњу, игру, вожњу ролера и тротинета – истакао је Давидовић.

Током Европске седмице мобилности, град ће добити и нове паркинге за бицикле (17. септембар), те нове приступне рампе на саобраћајницама за лица са инвалидитетом.

Од других дешавања издвајамо и формирање саобраћајног полигона на Тргу Крајине, на којем ће током цијеле седмице мобилности бити организована обука најмлађих учесника у саобраћају, уз такмичење и пригодне награде.

Пројекције филмова о одрживом саобраћају у граду, биће одржaне 18. септембра у Дому омладине, са почетком у 18 часова.

Своју добру праксу из одрживог транспорта, Бања Лука ће подијелити са представницима локалних заједница из БиХ на радионици 19 септембра у организацији Савеза општина и градова РС.

Неке од суграђана који у петак, 20. септембра, одлуче да на посао иду пјешке или бициклом, волонтери ће обрадовати пригодним поклонима.

За суботу, 21. септембар, планирано је пјешачење на Бањ брдо и пикник за све учеснике. Такође, тај дан панорамски мини бус возиће бесплатно на омиљено излетиште Бањалучана.

„Европска седмица мобилности“ завршава се 22.септембра, обиљежавањем „Дана без аутомобила“. За тај дан, планирано је више догађаја у централној градској зони, која ће бити затворена за саобраћај цијели дан. Један од догађаја јесте бициклијада, за коју регистрација почиње у 11 часова на паркингу код Музеја савремене умјетности РС, а старт је у 12 часова. Након бициклијаде, биће одржана томбола са пригодним поклонима. Град ће, тог дана, и свим регистрованим члановима „Бајк шеринг“ система обезбједити од 11 до 14 часова бесплатно кориштење бицикла.

Од 2002. године Европска седмица мобилности тражи начин да утиче на питања мобилности и урбаног транспорта, као и да побољша јавно здравље људи и квалитет живота. Кампања учесницима даје могућност да истраже улогу градских улица и да експериментишу са практичним ријешењима при суочавању са урбаним изазовима као што је загађење ваздуха.

У овогодишњој акцији, учествује преко 2.800 градова из 48 земаља.

Уз службе Града, у организацији ових догађаја у Бањој Луци учествују и Савез општина и градова РС, њемачки ГИЗ, Ауто-мото савез РС, Центар за животну средину и Удружење „Бањалучка критична маса“, а спонзори су: „Делта планет“, „Вивиа“, „Витаминка“ и „Тропик“.

Комплетан програм погледајте овдје.

Бесплатне годишње карте за „БЛ бајк

Град ће, поводом Европске седмице мобилности, поклонити суграђанима десет годишњих картица за „БЛ бајк“.

Ова акција је организована у намјери да се популаризује бициклистички саобраћај и промовише здрав живот, а сви детаљи у вези са учешћем биће објављени данас, 16.септембра у 13 часова на фејсбук страници Града (@gubanjaluka).