Почиње акција кошења амброзије

Уклањање амброзије са јавних површина започеће у понедјељак, 16. јула. Како су најавили из Одјељења за комуналне послове, ова акција, као и сваке године, обухватиће кошење јавних површина на којима је евидентирана ова коровска биљка.

-Акцијом ће бити обухваћена сва насеља. Планирано је да до краја септембра амброзију косимо у три наврата, чиме ће бити обухваћено укупно око 70.000 метара квадратних јавних површина – рекли су у Одјељењу за комуналне послове, и додали да је у буџету Града за ове намјене издвојено 20.000 КМ.

Амброзија се најчешће јавља у близини мјеста гдје се изводе грађевински радови и одређени прекопи.

-Управо ћемо и почети акцију на бившем градилишту на спајању Источног транзита – казали су у овом одјељењу.

Истакли су да акцију уклањања амброзије проводе у сарадњи са Комуналном полицијом и Одјељењем за инспекцијске послове, који ће током редовних контрола опомињати власнике дворишта и парцела да су дужни да их одржавају.

Иначе, власницима парцела се прво налаже да у одређеном року сузбију или униште коровску биљку, а оним који не изврше те мјере слиједе новчане казне.

У досадашњој пракси, контролним органима проблем су представљала дворишта без власника или корисника и дворишта, чији власници или корисници тренутно нису доступни.

Овим путем, позивамо и суграђане да се укључе у акцију и уклоне амброзију са својих приватних парцела.  Најједноставније је цијелу заједно са коријеном ишчупати из земље. У случају када амброзије има на већим површинама, препоручује се кошење и то прије цвјетања.

Суграђани могу пријавити надлежним службама уколико примијете амброзију, и то Комуналној полицији (051/306-464) укуолико је ријеч о јавним површинама и Одјељењу за инспекцијске послове (051/244-428), уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту. На располагању су им и дежурни телефон за пријаву комуналних проблема – број: 051244-593 и мобилна апликација „Грађанска патрола“.

Стручњаци савјетују да се амброзија уклони прије цвјетања. Истичу да је полен амброзије један од најјачих алергена у природи, те да  није опасна само по људе, већ и за биљни свијет, јер тамо гдје се она појави, смањују се и приноси пољопривредних култура.

Сматра се да је око 10 одсто становништва алергично на поленов прах амброзије. Велику опасност представља и чињеница да сјеме амброзије остаје у земљи и до 40 година.