Почело уклањање амброзије са јавних површина

На Бањалучком пољу, данас је започела редовна годишња акција уклањања амброзије са јавних површина у граду. Како је наведено из Одјељења за комуналне послове, планирано је да амброзија буде уклоњена са око 70.000 квадратних метара јавних површина.

  • Средином јула почињемо акцију кошења амброзије, како бисмо то учинили прије њеног цвјетања. Амброзија се најчешће појављује на неуређеним површинама као и на пољима након жетве. Ми ћемо акцију проводити до краја октобра у више фаза. Амброзију можемо сузбити на различите начине – кошењем, хемијским третманом, а најефикасније је чупањем биљке из коријена – рекла је Сања Матаруга из Одјељења за комуналне послове.

Она је додала да велики проблем у борби против ове коровске биљке представљају запуштене приватне парцеле гдје Градска управа нема надлежности да предузима мјере сузбијања, као и пољопривредне површине. Матаруга је позвала грађане да се прикључе овој акцији.

  • Молимо наше суграђане да нам се придруже у овој акцији и да на својим парцелама униште амброзију ако је примјете. Такође, још једнапут апелујемо и на власнике запуштених парцела да те парцеле уреде, јер се и ту јавља амброзија – иситче Матаруга.

Предсједник Савјета за борбу против амброзије БиХ, Војислав Тркуља, нагласио је да је амброзија опасна алергена биљка чији полен задаје много проблема алергичним особама. Такође, као коров, чини велике штете и пољопривреди. Он указује да је сарадњом Града Бање Луке и Пољопривредног института РС, учињен значајан напредак у борби против амброзије на подручју града Бање Луке.

  • Податак да ја августа 2007. године измјерено присуство преко 1.000 зрна полена амброзије по кубном метру ваздуха, а да је сада та конценрација око 400 зрна, довољно говори о успјешности ове акције – рекао је Тркуља и упозорио да се највећа концентрација полена амброзије, у ваздуху, биљежи крајем августа.

Град Бања Лука редовно објављује резултатe мјерења присуства полена у ваздуху на нашем поленском семафору.