Почело рјешавање водоснабдијевања виших дијелова Чесме

Градска управа интензивирала је активности на рјешавању вишедеценијског проблема недостатка воде виших дијелова насеља Чесма, како би се омогућило стабилно водоснабдијевање становника у овим дијеловима града.

Према плану, ове године радиће се прва фаза овог пројекта, што подразумијева изградњу великог резервоара за највише дјелове насеља, односно Чесму 4 и цијели подсистем.

За овај посао, процијењене вриједности око 400.000 KM, данас је расписан тендер за избор извођача радова.

Како су појаснили у надлежном Одјељењу за комуналне послове, у насељу Чесма је омогућено водоснабдијевање потрошача који припадају првој и другој зони водоснабдијевања али не и виших дјелова односно треће и четврте зоне.

– Да би се ријешило снабдијевање потрошача на вишим зонама потребно је изградити систем који би снабдијевао потрошаче до 400 метара надморске висине. Прва фаза у изради овог система је изградња резервоара капацитета 500 кубних метара у четвртој висинској зони – навели су из одјељења.

У наредној фази, односно током идуће године, након изградње елемената примарне слиједи изградња секундарне мреже водоснадбијевања и рјешавање проблема за кориснике мреже у трећој и четвртој висинској зони.

Подсјећамо да је у Чесми 2, почетком августа, почела градња водовода у дужини од 850 метара, а радови су повјерени предузећу „Хидросплет“.

У техничком смислу, ријеч је о замјени система јавних чесми нормалним снабдијевањем и преласком са једне на другу линију, како би се обезбиједило поуздано снабдијевање водом становништа које је до сада било проблематично.

 Фото: архива

Фото: архива