Почела санација споменика палим борцима НОР-а

Споменик палим борцима Народноослободличког рата у центру града ускоро ће осванути у новом руху, након што је у понедјељак почела санација овог спомен обиљежја, потврђено је у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту.

Према њиховим подацима, обнова подразумијева детаљно механичко чишћење споменика од маховине и чађи,  санирање механичких оштећења, поправку темеља и заштиту површине специјалним хидрофобним премазом. Поред тога, бисте народних хероја, које се налазе у оквиру сопоменичког комплекса, биће очишћене од патине, учвршћене на постољима, те репарирана оштећена бронзана биста Ивице Мажара.

У оквиру овогодишњег плана обнове и санације спомен обиљежја, уз обнову овог споменика, у току је и реконструкција спомен-костурнице у Дракулићу.

– Такође, током ове године санирани су и споменици погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на Раковачким барама и у Стричићима – рекао је начелник одјељења Драгомир Кесеровић.

Када су у питању споменици борцима из Другог свјетског рата, ове године је након дуго година чекања коначно уређен приступни плато споменику палим Крајишницима на Бањ брду,  а санирано је и спомен-обиљежје палим борцима НОР-а у Поткозарју – насеље Каралићи.

– Током ове године, биће саниран и споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Јагарама и спомен-бисте народног хероја Бошка Каралића у Поткозарју. До краја године, такође, прибавићемо изведбени пројекат санације за преостале споменике и спомен обиљежја, на основу којег ће и у идућој години бити настављена санација и обнова спомен-обиљежја – нагласио је Кесеровић.

Према његовим ријечима, за ове намјене је овогодишњим буџетиом предвиђено 117.000 КМ.

Подсјећамо, крајем септембра ове године, завршена је и изградња споменика палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на Старчевици. Тиме се приводи крају велики посао изградње спомен-обљежја борцима протеклог рата у свим већим насељима. Поред спомен-обиљежја на Старчевици, у прошлој и овој години подигнути су и споменици у Залужанима, Драгочају и Лаушу, те обновљено још десетак споменика.