Почела подјела сјетвених пакета, ускоро помоћ за још 650 суграђана

У Бањој Луци је данас почела подјела 450 пакета пољопривредног материјала за сјетву, које је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. За све остале пријављене суграђане, односно њих 650, град Бања Лука обезбиједиће новчану субвенцију за набавку идентичних сјетвених пакета.

Градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је потребно засијати слободнe пољопривреднe површинe како бисмо имали што више домаће хране на располагању.

  • Бања Лука има много већи број пријављених од предвиђених 450, тако да ћемо ми у наредном периоду обезбиједити новчану субвенцију за све оне који су се пријавили, а имамо више од 1.100 суграђана који желе да засију слободне површине – поручио је Радојичић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Борис Пашалић, истакао је да, с обзиром на кризне околности, треба подстаћи становништво да заснује производњу пољопривредих култура.

  • Ова помоћ намијењена је за оне људе који се примарно не баве пољопривредном производњом, али имају услове да је започну. Пакети садрже садни материјал за десетак врста поврћа, потом ђубриво као и средства за поспјешивање раста, те прскалицу. Министарство је припремило око 9.000 пакета за цијелу Републику Српску, а веома смо задовољни чињеницом да се већина локалних заједница укључила у овај пројекат – рекао је Пашалић.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић, изјавио је да су пакети превасходно намијењени рањивим категоријама становништва као што су вишечлане породице, те примаоци социјалне помоћи.

  • Поред ове акције, у уторак ћемо објавити јавни позив нашим пољопривредницима, како би их кроз програм субвенција, вриједан милион КМ, покушали анимирати на што масовнију сјетву – закључио је Илић.