Порез на непокретности у фокусу сарадње Пореске управе и Града

Пореска управа Републике Српске и Град Бања Лука ће у овој години, заједничким активностима, настојати даље побољшати наплату пореза на непокретности у овој локалној заједници, и то кроз повећање обухвата обвезника овог пореза.

Закључено је то на састанку представника Пореске управе РС и Града, који је одржан у просторијама Пореске управе РС у Бањoj Луци.

Како је истакнуто на састанку, акценат заједничких активности Пореске управе РС и Града Бање Луке у овој години биће на идентификовању непокретности на територији највећег града Српске, које до сада нису биле пријављене у фискални регистар непокретности и то помоћу размјене података између Пореске управе РС и Града Бање Луке, као и података других институција као што је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове РС. Учесници састанка су се договорили и да у овој години буде организована и медијска кампања са циљем да се грађанима РС укаже на значај пријављивања некретнина у фискални регистар непокретности, као и прихода који се на тај начин прикупе у буџете локалних заједница.

Подсјећамо да непријављивање непокретности у фискални регистар непокретности представља прекршај поступка регистрације у складу са Законом о пореском поступку Републике Српске. Тим законом је прописано да ће се за прекрашај казнити порески обвезник, физичко лице, новчаном казном од 500 до 1.500 КМ, те од 1.000 КМ до 3000 КМ порески обвезник, правно лице, уколико не пријави непокретности у фискални регистар непокретности на начин и у роковима који су прописани.