Положени вијенци на Кочићев споменик у Београду

Полагањем вијенаца на гроб Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу и на споменик у Чубурском парку, данас је у оквиру манифестације „Кочићев дан“ у Београду одата почаст овом великом српском књижевнику и народном трибуну. Књижевници из Републике Српске и Србије прислужили су свијеће код спомен-обиљежја на Кочићевом гробу и потом указали на значај његовог рада за српски језик и културу.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, навео је да то представништво и ове године настоји да на најбољи начин организује окупљање на Кочићевом гробу и да, како је навео, изнова покаже значај очувања српске културе, традиције, језика и писма.

Књижевник Ранко Рисојевић из Удружења књижевника Републике Српске нагласио је да је важно сјетити се Кочића, његовог рада и животног пута. Према његовим ријечима, Кочић је иза себе оставио приповјетке, публицистичке радове, а као народни трибун и ангажованост у политичком смислу.

Предсједник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић рекао је да је од најранијег доба везан за Кочићева дјела, те да је добио и награду која носи његово име.

– Кочићева награда за мене је велико признање – рекао је Витезовић и нагласио значај активности на очувању српског језика и ћирилице и у садашњем, и у будућем времену.