Поднесени први захтјеви за легализацију бесправне градње по новом закону

Од сриједе 18. јула, када је и званично ступио на снагу нови Закон о легализацији бесправне градње, омогућено је подношење захтјева за легализовање бесправно изграђених објеката и у Бањој Луци, потврдио је Вук Вишекруна, шеф Одјека за легализацију.

Према његовим ријечима, већ је поднесено неколико захтјева у складу са одребама новог закона, који је, послије једноипогодишње паузе, поново омогућио „озакоњење“ бесправно изграђених објеката.

Вишекруна истиче да је новим законом омогућена легализација свих објеката изграђених или започетих до 18. јула ове године, али и напомиње да се сада, за разлику од ранијег закона, плаћа пуна цијена за све потребне дозволе, с тим да су предвиђене повластице за социјално осјетљиве категорије.

– Највеће разлике у односу на ранији закон односе се на плаћање трошкова. Наиме, новим законом је предвиђено да се трошкови уређења и ренте плаћају као у редовном поступку изградње објекта, али је, исто тако, предвиђена могућност субвенција за одређене категорије – напомиње Вишекруна.

Он је додао да је новим законом локалним заједницама, па тако и Бањој Луци, остављена могућност да у року од два мјесеца локалне скупштине донесу одлуке о субвенцији трошкова легализације за социјално рањиве категорије.

– Према закону, локалне заједнице могу донијети одлуке о субвенцијама трошкова за индивидуалне објекте мање од 400 квадратних метара, које су саградила лица у стању социјалне потребе, породице погинулих бораца, РВИ I и II категорије (ако је инвеститор члан њиховог домаћинства) и од III до X категорије, цивилна лица са инвалидитетом, борци, избјеглице и расељена лица или повратници, те жене жртве рата- каже Вишекруна.

Истовремено, он напомиње да су и у новом закону задржане повластице у смислу скражћеног поступка за прибављање пројектне документације и употребне дозволе. Такође, задржана је и могућност привременог задржавања објекта у случајевима неријешених имовинско-правних односа.

Ипак, из Одсјека за легализацију упозоравају и да новим законом нису прописане само стимулативе већ и дестимулативне мјере. Тако ће, како напомињу, инвеститори бесправних објеката бити принуђени да плаћају додатне трошкове уколико у првих шест мјесеци од ступања закона на снагу не поднесу захтјев за легализацију.

-То значи да ће инвеститори платити много више новца за дозволе ако захтјев за легализацију не подносу у идућих шест мјесеци. По закону, трошкови ће бити увећани за додатних 20 одсто од редовне суме, односно два одсто од инвестиционе вриједности објекта уколико се он налази ван зона градског грађевинског земљишта – истиче Вишекруна.

Према подацима Одсјека за легализацију, тренутно је у Градској управи активно близу 10.000  предмета који се односе на легализацију на основу старог закона, који је важио до 1. јануара 2017. године.

– Инвеститори који имају активан захтјев по старом закону немају обавезу подношења новог захтјева, а уколико се покаже да је нови закон по њих повољнији предмет ће се рјешавати према одредбама тог закона. Међутим, објекти грађени након ступања на снагу новог закона неће моћи бити легализовани – закључује Вишекруна.