План за 2019. годину: Мостови на Доцу и Топлицама, велика конгресна дворана…

Градња новог моста у Српским топлицама, пројектовање новог, великог моста на локацији у Доцу и велике конгресно-конференцијске дворане, једни су од кључних, инфраструктурних пројеката који су планирани за идућу годину.

Представљајући неке од највећих пројеката за 2019. годину, градоначелник Игор Радојичић данас је на локацији будућег моста на Доцу изјавио да ће управо овај објекат бити један од капиталних захвата за идућих пар година.

-И то не само по финансијској вриједности, него и по томе што ће мост поред своје употребне важности за саобраћај града имати и естетску вриједност, односно биће нешто што ће бити на разгледницама из Бање Луке и један од препознатљивих симбола града – казао је Радојичић.

Када је ријеч о динамици реализацији овог пројекта, догодине ће бити расписан јавни позив за идејно рјешење будућег моста, што је нова пракса у раду градске администрације.

-По добијању идејног рјешења препознатљивог симбола и архитектуре, ићи ће се у израду главног пројекта. Циљ нам је да се у идућој години бавимо избором и пројектовањем идејног рјешења, а да до 2020. године уђемо у рјешавање имовинских односа, гдје се нас очекује доста посла. Дакле, планирано је да до 2020. године буде урађен пројекат, ријешен бар дио имовинских односа на траси будућег моста и склопљена финансијска конструкцију. Наша је жеља да у години уђемо у радове, да ли на приступним саобраћајницама или на самом мосту – рекао је Радојичић.

Прецизна вриједност моста у Доцу биће позната након израде пројектне докуемнтације, а у овом тренутку се барата са оквирним процјенама по којим би мост, заједно са приступним саобраћајницама, коштао око девет милиона КМ.

Говорећи о финансирању овог пројекта, Радојичић је прецизирао да се о томе већ преговора са Европском банком за обнову и развоју (ЕБРД), истичући да финансијска конструкција требала бити завршена у наредној години.

Према прорачунима Одјељења за саобраћај, изградња овог моста имала би велики утицај на убрзавање саобраћаја, о чему најбоље свједочи податак да би се на нове дионице Источног транзита, односно из подножја Старчевице до Доца стизало за свега три минута.

Говорећи о градњи новог моста у Српским топлицама, Радојичић је рекао да је циљ да се наредне године уђе у те радове, док би постојећи мост био преуређен у пјешачки мост у  склопу компетног амбијенталног преуређења зоне око бање коју је купио Завод за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

У исто вријеме, један од капиталних пројеката је план за изградњу велике конгресно – конференцијске дворане у близини зграде Владе РС, која би укључивала и изградњу хотела. Процiјењена вриједност овог пројекта износи 35 милиона КМ.

– Идуће године, очекујемо пројекат овог објеката, а планирано је да до 2020. године склопимо финансијску конструкцију. С обзиром на велику вриједност пројекта, реално би било да се изградња изведе јавно-приватним партнерством. Једна од опција је да Граду припадне конгресно-конференијска дворана а да инвеститор гради хотел или пословне садржаје и у томе нађе свој финансијски интерес – казао је Радојичић.

Такође, Радојичић је најавио и низ других пројеката истичући да ће се ове године, између осталог, повећати број мјеста у вртићима за преко 100, а да се наредне године иде у реконструкцију два вртића и градњу једног новог, навјеровтније у Лазареву.

У исто вријеме, најављен је наставак низа пројеката из области водоснабдијевања. Најприје, биће настављен велики пројекат  „Црно врело“, чији је крајњи циљ да доведе воду до 20.000 домаћинства на рубним подручју града. Овај пројект ће у идућој години наставити, изградњом водовода према Бронзаном мајдану и поткозарским селима.

У идућој години, поред тога, очекује се и наставак изградње водовода за више зоне насеља Чесма, те изградња водовода за село Јагаре и припадајуће заосеоке.

Кад је ријеч о школским објектима, послије овогодишње обнове 19 школа на подручју града, пројект се наставља реконструкцијом Техничке школе која ће бити преуређена како би у овај објекат била усељена и Грађевинска школа. Како је планирано, овај посао би требао бити завршен до  јесени 2020. године.

-У плану је и изградња неколико спортских дворана, од којих је већ урађен пројекат за спортску дворану у насељу Старчевица, ради се пројекат за спортску дворану у насељу Лауш, док су радови на  спортској дворани која ниче на мјесту некадашњег Шопинг центра налазе пред завршетком – истакао је градоначелник.

У области саобраћаја, за идућу годину планиран је наставак изградње кружних токова на више локација, У оквиру тих планова, ових дана би, према Радојичићевим ријечима, требао бити расписан тендер за изградњу кружног тока у насељу Лауш, на локацији код ресторана „Сирано“.

-Ових дана, радови почињу на кружном току  код будућег тржног центра „Делта сити“, а догодине нас очекује изградња овог типа раскрница код Окружног суда и Полицијске управе. Једна од приоритета је и кружни ток код „Леснине“, као и и неколико мањих кружних токова – навео је први човјек града.

Ширим путевима до Доца

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић  прецизирао је да изградња моста у Доцу подразумијева ширење Мачванске улице, премјештање Клинике за психијатрију са постојеће локације, те излазак на Булевар Степе Степановића код Средњошколског дома, гдје се прави нова раскрсница.

Сандић је рекао да саобраћајница бити грађена поред Института за урбанизам и грађевинасртво, те да ће се у близини овог објекта спојити са новоизграђеном дионицом Источног транзита.