Планирано „утопљавање“ још пет јавних објеката

Још пет јавних објеката у Бањој Луци ове године биће „утопљено“ у оквиру великог пројекта „Енергетске ефикасности“, који се финансира из средстава Свјетске банке, саопштено је ово послије данашњег састанка министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић и градоначелника Бање Луке Игора Радојичића.

У овој години, у оквиру наставка пројекта – почеће радови на енергетској обнови основних школа „Бранко Ћопић“ и „Јован Јовановић Змај“, вртића „Наша дјеца“ и „Невен“ и Економског факултета.

Радојичић је истакао да се пројекат „Енергетска ефикасност“, који имплементира ресорно министарство, показао као пун погодак, имајући у виду завидне резултате који су постигнути када је ријеч о енергетском утопљавању ОШ „Алекса Шантић“, Природно-математичког факултета, ЈЗУ „Дом здравља“ (Поликлиника) и ОШ „Вук Стефановић Караџић“, гдје је кроз поменути пројекат, за енергетску обнову и утопљавање, уложено око 2,5 милиона КМ.

Обнова јавних објеката у Републици Српској, кроз пројекат „Енергетска ефикасност“ који се финансира из средстава Свјетске банке,  реализује се од 2015. године. У првој фази пројеката, која је окончана 2019. године, радови на унапређењу енергетске ефикасности су реализовани на укупно 33 објеката у 20 локалних заједница у Републици Српској. У другој фази пројекта која је започела ове године и трајаће до 2023. године, радовима на унапређењу енергетске ефикасности биће обухваћено око 40 нових јавних објеката широм Републике Српске.