Откривамо: Која насеља и села догодине добијају воду

Више од стотину километара нове водоводне мреже биће изграђено догодине на сеоском и приградском подручју, у највећем пројекту водоснадбијевања у новијој историји Бање Луке, с циљем да у року од три године у готово свим домаћинствима потече вода.

У изградњу нове водоводне, а дијелом и канализационе мреже, у више насеља и села биће уложено 25 милиона КМ. Захваљујући овом пројекту, највећем у посљедњих пар деценија, воду ће добити више од 10.000 становника.

-Овим пројектима, биће обухваћени сви крајеви града и готово нико, ко сада нема воду, неће бити изостављен – изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Овај, сложени пројекат подијељен је у три фазе, и то: „Вода 1“, „Вода 2“ и „Вода 3“. Изградња система „Вода I“, вриједног четири милиона евра, покренута је јесенас, с намјером да током идуће године буде изграђено 56 километара нове водоводне мреже. По изградњи овог пројекта, вода ће доћи до 2.450 домаћинстава.

Пројекат „Вода I“ oдноси се на изградњу водовода за горње дијелове Чесме, на велики водоводни систем „Црно врело“ – подсистем „Звијезда“ и то до Горње Пискавице и према Радосаваској и улазак у подсистем Бронзани мајдан, затим на другу висинску зону „Зелени вир“, те неколико мањих водовода: Крмине, „Чесма II“, секундарну мрежу у Кајмакчаланској и Шумадијској улици, као и на канализациони систем Лауш (главни колектор до кружног тока и канализациона мрежа у Вида Симурџића и Франца Шуберта).

Упоредо са изградњом ових водовода, догодине нас очекује и почетак радова на систему „Вода II“, вриједном шест милиона евра. Одлука о издвајања ових средстава, који ће бити грађени из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), наћи ће се пред Скупштином града већ на идућој, децембарској сједници.

Сами радови на терену требало би да почну на прољеће, по потписивању споразума са ЕБРД-ом и избором извођача радова.

Пројекат „Вода II“ предвиђа изградњу 50 километара водоводне мреже за 1.625 домаћинстава.

-Овај пројекат обухвата градњу водовода на Старчевици, тачније у Тузланској и у Улици Српских устаника, затим измјештање примарног водовода на старом мосту у Трапистима, изградњу водовода у Браће Милетића, завршетак водовода у Јаграма које ове године Град ради својим средствима, наставак великог подсистема Бронзани мајдан, поједине кракове у подсистему Звијезда и побољшање водоснабдијевања Поткозарја, Мишиног хана и Верића – појаснио је Радојичић.

У оквиру овог ројекта, нова канализациона мрежа биће изграђена у Куљанима, Ади (Улица Дујка Комљеновића), Врбањи, Дракулићу, Лаушу и Путу српских бранилаца.

Упоредо с тим, градска администрација и „Водовод“ тренутно утврђују приоритете за пројекат „Вода III“, који ће бити финансиран обезбјеђеном донацијом Европске уније у износу од четири милиона евра.

  • За „Воду 3“ још је у току одређивање приоритета, али већ сада знамо да је потребно радити нови, велики резервоар на Старчевици од 1.000 кубика, секундарну водоводну мрежу Туњице, Драгочај и Шарговац, те водоводни систем Граб. Највиша кота на коју треба изаћи јесте Понир, одакле се може снабдијевати широко подручје Старчевице, Понира, Дебељака и Потока. Ту су и водоводни систем Бочац 3 висинска зона и један сет водовода по мањачком платоу: Доња Кола, Леденице-Рацуне, Горњи Лусићи, Шипке, Цвијетићи, Вилуси и Павићи – навео је Радојичић.
 ″Вода 1″:На подручју горњег дијела Чесме, интензивно се ради на градњи великог резервоара

″Вода 1″:На подручју горњег дијела Чесме, интензивно се ради на градњи великог резервоара

 ″Вода 2″

″Вода 2″