Отворена њемачка читаоница у НУБ РС

Градоначелник Игор Радојичић и амбасадорка СР Њемачке у БиХ Кристијан Хоман, отворили су данас у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске обновљену читаоницу „Гете института“ .

– Бања Лука жели да буде центар у коме ће се моћи учити о другим великим културама – казао је Радојичић и указао да су у Бањој Луци већ активни „Француски кутак“, „Амерички кутак“, „Руски центар“ и „Конфуцијев инстититут“.

– Концепт у коме желимо да будемо на европској мапи културе подразумијева да на једној страни представимо своју културу и наше капацитете, а са друге, да промовишемо у нашем граду друге велике земље и кулутуре – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да НУБ РС показује висок степен инцијативе у контексту новоусвојене Стратегије развоја културе и текуће кандидатуре Бањe Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

– Са новим приједлозима и идејама, НУБ је један од епицентара разних културних дешавања у граду- казао је градоначелник.

Амбасадорка Хоман прецизирала да је нова „Гете“ читаоница опремљена не само за оне који желе да уче њемачки језик већ и за њихове предаваче.

– Ово је мјесто на коме ће сви заинтересовани добити много више информација о култури, земљи и политици наше земље – навела је Хоман.

Директорица НУБ-а Љиљана Петровић Зечић, оцијенила је да ће њемачка читаоница представљати „тачку културног контакта“ између народа у Републици Српској и Њемачкој.

– Читаоница, између осталог, нуди учење њемачког језика, представљање и упознавање са њемачком културом, традицијом, книжевношћу и умјетношћу као и представљање програма школовања и образовања у Њемачкој – казала је она.