Отворена изложба „На темељима Српске читаонице“

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, данас је отворена изложба под називом „На темељима Српске читаонице“, којом се обиљежава 150 година од оснивања Српске читаонице у Бањој Луци.

 

Изложбу је свечано отворио градоначелник Игор Радојичић који је нагласио да је, кроз вијек и по историје, читаоница односно библиотека, доживјела различите успоне и падове, али да је успјела да се одржи и свима који су томе допринијели ваља честитати.

– Ово је веома важан догађај у историји града, али и за нашу културу и нашу писменост. Изложба се налази у програму обиљежавања Дана града и захваљујем се НУБ РС на овој изложби. Читаоница је настала у временима непријатељске туђе власти односно за вријеме турске владавине која је већ била на издисају, са намјером да се окупља српско православно становништво, те шири писменост и култура.  Од тада до данас, као претходница НУБ РС, читаоница је пролазила кроз различите фазе развоја – рекао је у свом обраћању градоначелник Радојичић и подсјетио да је у Банском двору недавно отворена изложба о школусту у Бањој Луци између два рата и да ове двије изложбе међусобно кореспондирају са темом просвјете и културе у нашем граду у задњих 150 година.

Директор Народне и универзитетске библиотеке РС, Љиљана Петровић Зечић, подсјетила је на историју коју је прошла Српска читаоница, од прије 150 година до данас.

– Аутори изложбе Вања Шмуља и Споменка Кузмановић, повукли су временску вертикалу од Српске читаонице 1868. до Народне и универзитетске библиотеке РС 2018. године. Оснивање читаонице у оквиру Бањалучке богословије имало је за циљ да развија човјечност друштвеност и образованост. Период 1941-1945. је био црни период за библиотеку јер је преименована у Хрватско државно казалиште, а све књиге на ћирилици су биле спаљене. Послије Другог свјетског рата формира се Народна библиотека, а десет година касније добија назив Народна библиотека „Петар Кочић“. 1981. библиотека добија универзитзетску функцију, а 1999. постаје републичка институција Републике Српске – рекла је Петровић Зечић.

Један од аутора изложбе, Вања Шмуља, казала је да је поносна на НУБ РС као чувара традиције, и да је у времену дигитализације, наша библиотека и данас пуна људи. Она је нагласила да у поставци изложбе „На темељима Српске читаонице“ нису помињане државе или државници, већ да су се аутори држали историјских списа о читаоници као свјетионику културе и писмености.