Отворена дјечија стоматологија у ОШ „Вук Стефановић Караџић“

Нова дјечија стоматолошка амбуланта отворена је данас у оквиру Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Борику, у настојању да се стоматолошка заштита дјеце подигне на виши ниво. Градоначелник Игор Радојичић, прецизирао је да су Град Бања Лука и Дом здравља заједно финансирали опремање стоматолошке амбуланте.

  • На овај начин ће дјеци са подручја Борика, из двије основне школе, бити омогућени редовни прегледи и заштита зуба – навео је Радојичић.

Према статистичким подацима, само 23  одсто малишана има здраве зубе, што се, прије свега, приписује недовољној превенцији. Управо са тим циљем настоји се отворити што већи број дјечијих стоматолошких амбуланти.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић истиче да подаци нису охрабрујући, пошто 76 одсто дјеце у узрасту од шест година има каријес млијечних зуба, а готово половина има каријес раног дјетињства.

  • У исто вријеме, код прегледа дванаестогодишњака утврдили смо поражавајуће податке да је 3,5 зуба по сваком дјетету обољело што је далеко више од европског просјека гдје је у овом узрасту број обољелих зуба од 0,5 до 1 – рекла је Тодоровић и нагласила да је циљ Дома здравља да се отварањем школских стоматолошких амбуланти повећа обухват дјеце превентивним прегледима.