Оперативни састанак у Градској управи: Упозорење на бујичне поплаве

Јутрос је одржан оперативни састанак у Градској управи у вези да најаваљеним обилним падавинама. Констатовано је да се изводе превентивне мјере како би град био припремљен за обилне падавине, за период од 12. до 15. маја.

Градски штаб за ванредне ситуације (ГШВС) је у сталном контакту са хидорелектраном Бочац гдје је стање са акумулацијом задовољавајуће, а тренутни водостај Врбаса износи 110 цм, Врбање 60 и Јошавке 50 цм. Приликом првих падавина велики водотокови не би требало да задају проблеме. ГШВС упозорава на могућност излијевања мањих и бујичних водотокова.

ГШВС позива грађане да буду у максималној приправности када је у питању опасност од бујичних водотокова, да превентивно склоне материјлна средства, стоку, те да се и сами склоне са оних подручја на којима су могуће бујице. Грађани све проблеме у вези са евентуалним поплавама могу пријавити дежурним службама цивилне заштите на бројеве 121 и 123.

Градски штаб за ванредне ситуације и данас наставља са координисаном акцијом предузимања превентинвих мјера на цијелој терторији града, као што су обиласци терена, санације терена гдје је то могуће, чишћење канала, прокопа, пропуста и одвода. ГШВС ће пратити ситуацију на терену и о свему редовно информисати грађане.

Подсјетимо, наранџасто метеоролошко упозорење је издато за подручје Бање Луке. У наредним данима очекују нас обилне падавине. За недјељу, 12. мај, прогнозирано је мјестимично од 50 до 70 литара кише по метру квадратном, док је за понедјељак у сјеверним и сјеверозападним предјелима БиХ најављено од 60 до 90 литара по метру квадратном, локално и 120 литара.