Од 27. јуна чишћење терена у Туристичко-рекреативном комплексу “Мањача”

Туристичка организација Бања Лука, Градска развојна агенција и Центар за развој и унапређење села, започињу припреме за реализацију пројекта под називом „Мањача као туристичко-рекреативи комплекс“, саопштено је из Туристичке организације Бања Лука (ТОБЛ).

  • Прва фаза пројекта обухвата акцију чишћења терена и почеће 27. јуна ове године. Уз помоћ грађевинске механизације и људства очистиће се и спојити стаза намијењена за обилазак језера која ће служити као шеталиште, те пут до смјештајних јединица које ће бити изграђене у једној од наредних фаза. Припремиће се терен за даље радове изградње привремених објеката на обали језера, дио плаже који ће се користити за купање, као и дио на којем ће бити лоцирана дјечија и спортска игралишта. Читав локалитет ће бити очишћен од различитих врста отпада, а планиран је и почетак чишћења самог језера од траве и отпада  у води – кажу у ТОБЛ.

Основни циљ овог пројекта јесте развој зоне Мањача као новог туристичког и рекреативног комплекса. Комплекс је од центра Бање Луке удаљен свега 22 километра, а ревитализација овог локалитета представљала би најатрактивнији туристичко-излетнички простор на територији града, чиме би се створили услови за континуиран долазак и боравак туриста у току цијеле године, сматрају у ТОБЛ.

  • Циљеви овог пројекта су још и заштита природних ресурса који су на располагању и унапређење постојеће инфрастурктуре кроз просторно планирање. Такође, врло важан циљ је и раст квалитета живота локалног становништва, које би се на тај начин задржало на овом подручју. У овом случају веома интересантан је излетничко – рекреативни туризам, који би, изградњом одговарајуће инфраструцтуре, добио снажан подстицај за развој – казали су у Туристичкој организацији.
 Планирани изглед простора око језера

Планирани изглед простора око језера

Из ТОБЛ-а прецизирају да се на овај начин отвара могућност креирања излетничких (једнодневних или вишедневних) обилазака овог подручја. Иако постоје традиционална излетничких мјеста која викендом или одређеним данима посјећују становници Бање Луке, али и гости из иностранства, изградњом комплекса на платоу Мањаче, посјетиоци добијају разноврснији садржај и све на једном мјесту што би требало да задовољи све потребе гостију. Додају да се изградњом туристичког комплекса на Мањачи, отварају и могућнсоти за развој планинског, сеоског, еколошког, ловног, спортског, вјерског и културног туризма на овом подручју.