Од 1. јула нови позив за стипендирање спортиста

Град Бања Лука наставља са програмом стипендирања спортиста који то заслужују на основу постигнутих резултата, а позив за пријаве биће отворен 1. јула.

Из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт потврдили су да ће пријаве за категоризацију спортиста трајати од 1. до 15. јула, како би Град Бања Лука, у складу са важећим прописима, обезбједио средства у буџету за 2020. годину за њихово стипендирање.

Стипендије ће бити додјељиване на основу  Правилника о категоризацији спортиста града, а све у намјери да се кроз системска рјешења пружи пуна подршка спортистима и њиховом даљем усавршавању.

-Доношењем Програма развоја спорта Града Бања Лука за период 2018-2022. године, опредјелили смо се за три стратешка правца развоја спорта. То су улагање у развој младих спортиста ради стварања велике основне базе за даљи развој и унапређење врхунског спорта, односно остваривање квалитетних спортских резултата, затим подршка укључивању у спорт и његова доступност што већем броју дјеце и омладине и стварање једнаких могућности за све спортске организације за остваривање врхунских резултата који подстичу развој спорта и доприносе угледу нашег града – навели су из овог одјељења.

Да би се стратешки прваци и остварили – Бања Лука, као једина локална заједница, проводи другу годину овај програм категоризације спортиста на основу којег додјељује стипендије.

Из ресорног одјељења су напоменули да се категоризација спортиста врши на основу постигнутих резултата у периоду од 1. јула протекле године до 1. јула текуће године за наредну буџетску годину.

Спортисти се на основу остварених резултата разврставају у четири категорије, и то: заслужни спортиста, спортиста интернационалног разреда, спортиста првог разреда и спортиста другог разреда.

Према правилнику, заслужним спортистима се додјељује стипендија у виду једнократне новчане накнаде, спортистима интернационалног разреда у виду мјесечне накнаде у трајању од двије године и спортистима првог разреда у виду мјесечне накнаде у трајању од једне године.

Укупан износ средстава, као и мјесечни појединачни износи стипендија за спортсите биће утврђени буџетом за наредну годину, односно, Програмом развоја спорта са приоритетним областима финансирања за 2020. годину.