Од 1. јануара електронска грађевинска дозвола

Град Бања Лука ће, од 1. јануара идуће године, започети пилот пројекат електронске грађевинске дозволе, у оквиру развоја концепта „паметног града“, најавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Током предавања на стручном симпозијуму „Енергетска ефикасност – ЕНЕФ“, Радојичић је прецизирао да се ова новина уводи на основу концепта „паметног града“, једног од четири циља из десетогодишње Стратегије развоја Бање Луке.

Говорећи о томе шта је Бања Лука до сада учинила у процесу „паметног града“, Радојичић је навео да је у току рад на дигитализацији рада Скупштине града, што подразумијева потпуни прелазак на електронску доставу материјала за сједнице и електронско праћење сједница Скупштине.

  • Од 1. јануара започињемо пилот пројекат електоронске грађевинске дозволе који представља веома захтјеван подухват са много отворених питања. Трећи велики пројекат је успостављење комуникацијског центра у граду гдје ће грађани све обједињене информације моћи добити на једном мјесту. МУП РС тренутно спроводи пројекат успостављења мреже камера на подручју града. Такође, имамо и аплиакцију „Грађанска патрола“ путем које грађани могу пријавити све комуналне проблеме у граду које примјете – казао је Радојичић.

Симпозијум „Енергетска ефикасност – ЕНЕФ“ трајаће данас и сутра у бањалучком хотелу Босна. Овај научни скуп организују Електротехнички, Машински и Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци, уз суорганизаторство Савеза енергетичара Републике Српске.