Обиљежен Међународни дан особа са Дауновим синдромом

Међународни дан особа са Дауновим синдромом обиљежен је синоћ у Банском двору манифестацијом “Ја, сличан теби, постојим!” у организацији Центра “Дајте нам шансу-Звјездице”. Ова манифестација се одржава већ седму годину заредом, а овај пут нагласак је стављен на могућностима и сличностима. У програму су наступила дјеца са различитим потешкоћама у развоју, као и дјеца типичног развоја, уз подршку Прве балетске школе Бања Лука и КУД „Чајевец“.

Подршку су им својим присуством пружили и потпредсједник Скупштине града Саша Чудић, који се присутнима обратио у име Града Бања Лука.

– Ријеч је о дјеци са људским, не посебним потребама. Њихове породице заслужују високо поштовање и подршку. Наш задатак је да стварамо још боље услове за њихов рад и безбрижан живот, не зато што нас на то обавезује одговорност функција које обављамо, већ што нас обавезује да на њихов осмијех одговоримо на најбољи могући начин – подршком. Свако дијете, па и “Звјездице” имају само један задатак – да буду дјеца – рекао је Чудић.

Предсједница Удружења “Дајте нам шансу – Звјездице” Жељка Перишић Нинковић је истакла да им је жеља да покажу које су то могућности дјеце и младих са Дауновим синдромом, те да су посебно поносни на то што су ова дјеца постала видљива, па људи на улици више не окрећу главу од њих, већ у њима препознају личност, а не само потешкоћу коју имају.

Писма подршке „Звјездицама“ послали су градоначелник Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић.