Обиљежен Дан устанка против фашизма

Полагањем вијенаца на споменик палим Крајишницима на Бањ брду, данас је у Бањој Луци обиљежен 27. јул – Дан устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма у Другом свјетском рату. У име Града Бање Луке, вијенац је положио градоначелник Игор Радојичић.

– Бања Лука, Крајина и Република Српска обиљежавају 27. јул као један од датума поноса у борби против фашизма. Данас обиљежавамо 78. годишњицу устанка и ово је традиција која траје деценијама и задржали смо је без обзира на промјене држава и система. Овај датум обиљежавамо са поносом, присјећајаући се да смо били дио антифашистичке борбе и да припадамо том покрету. Поштујемо своју историју и све њене сегменте, јер историја нити је почела нити ће завршити с нама. Из бањалучког краја у народно-ослободилачкој борби учествовало је око 3.000 бораца, животе за слободу је дало њих око 1.000, а наш град је дао 21 народног хероја. Не смијемо заборавити ни велико страдање цивилног становништва у Другом свјетском рату гдје се углавном радило о српском народу у вријеме тзв. НДХ – поручио је Радојичић окупљеним поштовацоима НОР-а на Бањ брду.

Поводом обиежавања 78. годишњице устанка против фашизма, вијенце су данас положили и предсједник републичког СУБНОР-а Раде Џајић, изасланик предсједника Републике Српске Нада Тешановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, представници Трећег Република Српска пјешадијског пука, те делегације СУБНОР-а Београда, Љубљане, Модриче, Лакташа и Црне Горе.