Норвешки Бодо – Европска престоница културе 2024.

Норвешки град Бодо изабран је данас у Бриселу за Европску престоницу културе 2024. године, у конкуренцији градова изван ЕУ. У финале избора, уз Бодо, ушли су  Бања Лука и Мостар. Данашењем проглашењу ЕПК за 2024. годину присуствовао је и градоначелник Игор Радојичић те чланови Тима за кандидатуру Бање Луке за ову престижну титулу.

Коментаришући исход гласања, Радојичић је рекао да је и пласман у финале за Бању Луку велики успјех и да је мало ко могао очекивати, прије само три године, да ће се Бања Лука наћи у позицији да се у Бриселу бори за ову ласкаву титулу.

  • Овај пут нисмо изабрани, а нашим пријатељима из Норвешке упућујемо честитке и желимо много среће у реализацији овог пројекта. Хвала свима који су учествовали у овом послу, хвала тиму који је радио у протекле 2,5 године, а хвала и нашим пријатељима из Бихаћа и Јајца који су били наши партнери – рекао је у првој изјави Радојичић.

Он је нагласио да је ових дана било фантастично видјети колико се људи, потпуно различитих опредјељења, у Бањој Луци ујединилио око ове идеје. Градоначелник је оцијенио да је урађен велики посао у протекле 2,5 године.

  • Имали смо велику подршку и очекивање не смо од људи из свијета културе. Наш пројекат је био одличан, а јуче смо имали веома добру презентацију. Тешко је рећи шта је пресудило, то је свакако питање за комисију која је оцјењивала градове кандидате. Да ли је то већи осјећај сигурности у Норвешкој или БиХ, можемо нагађати, али сам сигуран да је оно што смо ми понудили било одлично урађено. Много је других шанси и послова пред нама и настављамо даље – закључио је први човјек Бање Луке.